Előző
Következő
új cikk

Külföld

Amerikai-lengyel bírálat az Északi Áramlat címére

Népszava|2018. jan 29. 05:33
[A+ A-]

Tillerson és Czaputowicz - Kéz a kézben, Moszkvával szemben Fotó: AFP/Mateusz Wlodarczyk

Az Egyesült Államok és Lengyelország egyetért abban, hogy a tervezett Északi Áramlat – 2 elnevezésű gázvezeték, amelyen keresztül orosz gázt juttatnának el Németországba, a Kreml politikai befolyásszerző céljait szolgálja, és az orosz gáztól való függés növelésével aláássa Európa energiabiztonságát.

Ezt hangoztatta szombati közös sajtóértekezletén Varsóban Rex Tillerson amerikai és Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter. Tillerson London és Párizs után kereste fel a lengyel fővárost, európai körútja utolsó állomását. A brit és a francia fővárosban elsősorban az Irán elleni kemény amerikai állásponthoz próbálta megnyerni az európai hatalmak támogatását, míg Lengyelországban az Oroszországgal szembeni erőteljes kiálláshoz keresett – és talált magának – partnert.

Az amerikai külügyminiszter varsói megbeszélésein hangsúlyozott nagy egyetértésnek két fő vonulata is van, és mindkettő mögött jelentős amerikai üzleti érdekek húzódnak meg. Az egyik a fent említett energetika: az orosz gáz európai szerepét az Egyesült Államok nem csupán azért nézi rossz szemmel, mert aggódik a kontinens függetlenségéért, hanem azért is, mert szeretné bővíteni európai piacát az amerikai cseppfolyósított gáz számára, és ezt szolgálná az a terv, hogy létrehoznák a lengyelországi Swinoujscie gázkikötőtől a horvátországi Krk-szigetig vezető észak-déli gázfolyosót.

A közös érdekek másik nagy területe a védelmi együttműködés. Egyfelől az oroszoktól tartó lengyelek biztonságérzetét növeli, hogy a NATO keretében gyakorlatilag állandósították – egymást követő gyakorlatokra rotációban érkező egységek formájában – a több ezer fős lengyelországi amerikai katonai jelenlétet, másfelől pedig Lengyelország Patriot rakétákat kíván vásárolni az Egyesült Államoktól.

Tillerson lengyelországi látogatása jól illusztrálta, hogy a lengyel vezetés, amelyet az Európai Unióval támadt konfliktusai kapcsán gyakran tekintenek Magyarországgal egy hajóban evező illiberális demokráciának, gondosan ügyel arra, hogy az Egyesült Államokkal és a NATO-val harmonikus, szoros és szívélyes legyen a viszonya, kulcsszerepet töltsön be az orosz térnyerési törekvések nyugati feltartóztatásában.

K.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!