Előző
Következő
új cikk

Külföld

Te meddig mennél el?

Népszava|2018. jan 29. 05:40
[A+ A-]

Maja ruhaárusok San Cristóbal házai között Fotók: Shutterstock

Kevés olyan dolgot lehet megnevezni, ami az észak-amerikai országban nincs. Nem véletlenül vált a világ 8. leglátogatottabb országává. De a turizmus irányítói úgy vélik: ez még mindig nem elég. Új kampányba fogtak.

Mexikó - az egyedülálló világ. Ez az ország új turizmus kampányának a neve. Célközönsége pedig gyakorlatilag mindenki. A gyerekektől a nyugdíjasokig, a romantikára vágyó pároktól az üzletemberekig, de szerveznek külön programokat az LMBT közösség tagjainak is - nekik és velük indul útra például a tequila-vonat. A kulisszák festőiek: a fehér homokos tengerpart mellett ott a Grand Canyonnál négyszer nagyobb Réz-kanyon, a maja romvárosok, a színpompás halakkal teli, merülésre váró tengerek, hatalmas és változatos golfpályák. De Mexikóban nagyon népszerű az üzleti,- és a gyógyturizmus is - mondta Patricia Eversbusch, a Mexikói Turizmusfejlesztési Tanács berlini irodájának vezetője a budapesti sajtótájékoztatón.

Réz-kanyon

Réz-kanyon

Tehát a fő vonzerő, amitől a turisták számának további növekedését várják, a sokszínűség. Egyetlen nap alatt sokféle élmény élhető meg: napozhatunk a világ egyik legmenőbb strandján, aztán mászkálhatunk egy színes piacon, hallgathatjuk a még ma is beszélt maja nyelvet, megmártózhatunk a dzsungel rejtekében megbúvó cenote (kútszerű karsztképződmény) kristálytiszta vízében, majd a vacsoránál ősi és modern ízeket élvezhetünk. Mindeközben a mexikóiak meleg mosolya kísér.

A cél az, hogy visszatérjenek, akik már jártak ott. Egyszer, kétszer, de inkább háromszor. Hogy mindig találjanak valami újat, felfedezésre várót. Kalandot. Legyen szó akár a világ egyik legérdekesebb és legösszetettebb kulturális örökségéről, a még élő ősi tradíciókról, a piramisokról, a napfényes, szűk utcájú gyarmati városokról, a 34 világörökségi helyszínről, olyan kulináris őseredőkről, mint Tabasco vagy a maják csokoládéja. Ezért is nem azt kérdezi a kampány egyik hívó mondata, hogy el kell-e jutnunk Mexikóba, hanem hogy meddig mennénk el ott? Milyen élményekért?

Ilyen lehet akár a mágikus, már-már szürreális életérzés, melynek talán leghíresebb megnyilvánulása - nem is annyira paradox módon - éppen a Día de Muertos, vagyis a Holtak napja. A sok ezer éves hagyomány az Európában tabu témának számító halál barátságos megközelítéséről szól. A halottakkal együtt ünnepelnek az élők: oltárokat emelnek nekik, ezeket ételekkel, italokkal, virágokkal, színes dekorációkkal pakolják meg. Magán és közösségi fesztiválokon együtt énekelnek, táncolnak az élők a holtakkal. A halottak napja Mexikóban az élet ünnepe, jelmezbe öltözött ünneplőkkel. Mert a halál ugyanolyan színpompás, mint maga az élet - vallják.

Maja régészeti lelőhely

Maja régészeti lelőhely

Az ajánlatok gyakorlatilag mindent felölelnek: kaland, rejtett kincsek, vízalatti élmények, a Réz-kanyon sziklái és kövei, a maják városai, türkiz vizek, zöld dzsungelek, az egész évben szezonjukat élő golfpályák, a múltat és jövőt egyaránt megmutató Mexikóváros. Minden helynek saját személyisége van Mexikóban - vallja Patricia Eversbusch. Cancúnnak, a maja romoknak, a Yucatán-félszigetnek, Campechének, ahol A Karib-tenger kalózai jártak valamikor és ahol a filmeket forgatták róluk. Válogathatunk, hol akarjuk túlélni a telet. A célok nagyra törőek: az óceánjáró luxushajók első számú desztinációjává is kíván válni az ország.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!