Előző
Következő
új cikk

Külföld

Erőt mutat a német munkás - Egész napos sztrájk készül

nepszava.hu|2018. jan 29. 20:07
[A+ A-]

"Minden 11 percben magára marad egy munkásgyerek" - áll a molinón, az IG Metall január 24-i tüntetésén. Fotó: CARSTEN REHDER / DPA (AFP)

A legnagyobb német szakszervezet, a közel 3,9 millió munkást képviselő IG Metall szerdára szervezné a sztrájkot, közölte az MTI. Az eddigi pár órás sztrájkok helyett most 24 órás munkabeszüntetést helyeztek kilátásba. Ráadásul gördülő sztrájkról van szó: nem egyszerre, hanem üzemenként eltérő időpontokban tennék le a munkát, valamikor kedd estével, a műszak végével kezdve. A munkavállalói érdekképviseletek országos szövetségének (BDA) támogatásával működő kölni gazdaságkutató intézet (Institut der deutschen Wirtschaft Köln – IW) számításai szerint ez 62 millió euró, azaz 19,2 milliárd forint bevételkiesést is jelenthet.

A szakszervezet célja kiharcolni egy 6 százalékos béremelést, illetve azt elérni, hogy a több műszakban dolgozók, valamint a kisgyermekeket nevelő vagy idős hozzátartozók ellátásáról gondoskodó munkavállalók heti 28 órára csökkenthessék munkaidejük akár két évre, és az így kieső bérük egy részét pótolja a munkáltató. A munkaadók ezzel szemben csak 2% béremelést ajánlanak, egyszeri 200 eurós kifizetést, és a csökkentett helyett a heti 35 óránál hosszabb munkaidő vállalását segítenék inkább elő.

Ahogy Jörg Hofmann, az IG Metall elnöke egy, a honlapjukon közzétett interjúban elmondta, mélyen csalódtak a munkáltatói oldal kompromisszumképtelenségében. Ötödik körben ültek tárgyalóasztalhoz a munkaadói oldallal, 16 órát tárgyaltak, mégsem jutottak egyezségre. Az IG Metall célja a tárgyalások folytatása, ehhez szükséges szerinte a sztrájk. Ha ezt megteszik, arra az esetre jogi fellépést is kilátásba helyeztek ellenük – ez Hofmann szerint a sztrájkjoguk korlátozásával lenne egyenértékű.

Németországban utoljára 2016-ban tartottak országos munkabeszüntetést.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!