Előző
Következő
új cikk

Külföld

7-es cikkely - Varsó nem menekülhet

Népszava|2018. jan 29. 18:25
[A+ A-]

Fotó: Shutterstock

Támogatja az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága, hogy uniós eljárás kezdődjön Lengyelország ellen az EU Szerződés 7. cikkelye alapján. A testület sürgeti a 28 kormányból álló Miniszteri Tanácsot, mielőbb határozzon a procedúra megindításáról, amely a szavazati jog megvonásával is végződhet. A hétfő délután elfogadott állásfoglalásról a jövő hónapban vitatkozik és szavaz a képviselőtestület plenáris ülése.

Varsó ellen azért indulhat eljárás, mert az Európai Bizottság szerint fennáll a kockázata annak, hogy az országban súlyosan sérülnek a demokratikus értékek és a jogállami normák. Hogy van-e ilyen kockázat, azt a kormányoknak kell eldönteniük az EP egyetértésével, de a folyamat elindításához nincs szükség a képviselőtestület jóváhagyására. A tegnap megszavazott szöveg a szakbizottság nem kötelező erejű véleményét tükrözi.

Mint többször beszámoltunk róla, Magyarország ellen az Európai Parlament készül 7. cikkely szerinti eljárást kezdeményezni. Az erről szóló jelentés tervezete márciusban készülhet el.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!