Előző
Következő
új cikk

Külföld

Bírálják Bécsben az odalátogató Orbánt

Népszava|2018. jan 30. 05:36
[A+ A-]

Vitás kérdés - Kényes témák is felmerülhetnek ma Orbán és Kurz között Fotó: AFP/Cuneyt Karadag

„Megvádolni, megfélemlíteni, megbüntetni” – ezzel a három szóval jellemezte az Orbán-kormány által az ellenzékre és a civil társadalomra gyakorolt nyomást a Kurier című bécsi lap, a magyar miniszterelnök mai ausztriai látogatását beharangozó írásában.

A cikk ismertette a kormánypropaganda által Soros Györgynek tulajdonított „tervet” és a „Stop Soros” elnevezésű törvénytervezet-csomagot. Említést tett az állítólagos pénzügyi szabálytalanságokra hivatkozó, ismételt rendőrségi razziákról, és a menekültekkel foglalkozó, nem kormányzati szervezetek elleni frontális támadásként értékelte a magyar kormány magatartását.

Az írás kitért arra, hogy áprilisban választások lesznek Magyarországon, és megállapította: Orbán Viktor megosztó politikája a jelek szerint működik. „Az egész ország hisztériába hergelte magát, az ellenzék nem tud áttörni más ügyekkel, Orbán kormánypropagandája határozza meg az egész kampányt” – idézte a Kurier Bernhard Knollt, a budapesti Közép-európai Egyetem osztrák professzorát.

A bécsi lap felhívta a figyelmet a Fidesz-közeli média aránytalan túlsúlyára, ismertette a kormánypárt győzelmét előrevetítő közvélemény-kutatási jelzéseket és azt, hogy Orbán a saját érdekeinek megfelelően alakította át a választási rendszert. A cikkben megszólaltatott Gergely Márton, a megszüntetett Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese ugyanakkor arról is beszélt: a miniszterelnök imázsának van egy sebezhető pontja, nevezetesen az, hogy miközben az egyetlen témája a migráció, és eltökélten küzd a kvóták ellen, a menekültek rémképével riogat, kiderült, hogy a kormány az elmúlt években titokban befogadott 1300 menekültet.

A heute.at című osztrák portál hírt adott arról, hogy a NEOS osztrák liberális párt az Orbán-vizit előtti napra tiltakozó rendezvényt szervezett Bécsbe, Fekete-Győr Andrással, a Momentum mozgalom elnökével közösen, „Mutasd a barátod, megmondom, ki vagy” címmel.

A portál szerint az osztrák-magyar kormányfői találkozón olyan vitás kérdések kerülnek terítékre, mint a külföldi uniós munkavállalók nem Ausztriában tartózkodó gyermekei után folyósított családi pótlék tervezett csökkentése, illetve a paksi atomerőmű-bővítés elleni európai bírósági osztrák kereset. A menekültügy tekintetében ugyanakkor egyetértés várható Sebastian Kurz kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök között – vélekedett a heute.at.

K.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!