Előző
Következő
új cikk

Külföld

Veszélyesen közel repült egy orosz vadászgép egy amerikai felderítőhöz

nepszava.hu|2018. jan 30. 09:07
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

Egy orosz Szu-27-es vadászgép "nem biztonságos távolságban" közelítette meg hétfőn az amerikai haditengerészet EP-3E Aries II típusú felderítő gépét a Fekete-tenger felett - írja az MTI a Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) információi alapján.

Az amerikai közlés szerint a felderítőgép az amerikai haditengerészet nemzetközi vizeken haladó egyik hajójáról szállt fel. Az amerikai pilóták jelentése szerint az orosz gép olyan közel haladt el az amerikai repülő mellett, hogy annak meg kellett szakítania küldetését. A CNN amerikai hírtelevízió a Pentagonra hivatkozva közölte: az orosz vadászrepülő másfél méterre közelítette meg az amerikai felderítőgépet. 

Az Egyesült Államok haditengerészetének Földközi-tengeri flottája - amely az európai térség hadműveleteit ellenőrzi - közleményben erősítette meg az incidenst. Pamela Kunze szóvivő leszögezte: ezek a "nem biztonságos akciók megnövelik a tévedés és a levegőben történő összeütközés kockázatát". A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy az amerikai repülőgép "a nemzetközi joggal összhangban tevékenykedett és nem provokálta ki az orosz válaszlépést".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!