Előző
Következő
új cikk

Külföld

Áttörés a német nagykoalíciós tárgyalásokon

Népszava|2018. jan 31. 05:34
[A+ A-]

Martin Schulz ellenzi, hogy a miniszteri listáról is legyen pártszavazás Fotó: AFP/John Macdougall

Fontos mérföldkőnek tekinthető a német nagykoalíciós tárgyalások során, hogy megállapodás született az uniópártok és a szociáldemokraták között a menekültkérdés egyik fontos pontjáról, az oltalmazottak családegyesítési jogának további korlátozásáról. Július 31-ig fenntartják azt a két éve bevezetett ideiglenes szabályt, amely szerint az oltalmazottak nem kezdeményezhetik a családegyesítést. Ezt követően pedig – a szociáldemokraták kérésére – havi ezer menekült hozzátartozója számára teszik lehetővé, hogy Németországban élő családtagjához csatlakozzék. Ez az ezres felső határ kőbe vésett lesz, ezt túllépni egyetlen fővel sem lehet.

A pártokat nagyon szorította az idő, mert a mostani törvény március közepéig van hatályban. A kedden elfogadott javaslatot csütörtökön a német parlament, a Bundestag is megszavazhatja.

A kompromisszum komoly áttörést jelent a nagykoalíciós tárgyalások során, az azonban kérdés, mennyire tartják elégségesnek a szociáldemokraták. Az SPD tagságának kell majd kimondania az utolsó szót. Az utóbbi időben több ezer tagfelvételi kérelem futott be a párthoz. Különösen az ifjú szociáldemokraták bizonyulnak igen aktívnak a toborzásban. Elsősorban olyanokra számítanak, akik elutasítják a nagykoalíciós megállapodást, így akadályoznák meg, hogy megalakuljon Angela Merkel negyedik kormánya.

Az SPD elnöksége ezért hétfőn úgy döntött, hogy azok vehetnek majd részt a szavazásban, akiket február 6-án 18 óráig átvették a tagkönyvüket. Nehéz megmondani, ezt azt jelenti-e, hogy a felvételi kérelmüket most benyújtók nagy része részt vehet-e a voksoláson. Ahhoz ugyanis, hogy valaki a szociáldemokrata tag legyen, a kérelmet fel kell dolgoznia a helyi SPD-szervezetnek, így van némi átfutási idő – írja a Süddeutsche Zeitung.

Az SPD-nél nincs egység arról, hogy a koalíciós szerződésről szóló szavazásnál csak a programmegállapodásról voksoljanak-e, vagy arról is, egyetértenek-e az SPD miniszteri listájával. Ez utóbbi ellen vehemensen tiltakozott Martin Schulz. Épp az ő kormányzati szerepvállalása okozza a legnagyobb vitát. Sok SPD-tag ugyanis úgy véli, hogy a pártelnöknek nem lenne szabad tárcát vállalnia a berlini kabinetben, Schulz azonban szívesen lenne a német diplomácia vezetője.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!