Előző
Következő
új cikk

Szép szó

Czene Gábor: Sárga gumikacsát minden pocsolyába

Népszava|2018. febr 3. 07:40
[A+ A-]

A közelgő országgyűlési választás előtt a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba vette a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (MKKP). Több furcsaságra is felfigyeltünk a párt programjában. Az általunk megkérdezett szakértők szerint az MKKP teljesíthetetlen ígéretekkel kampányol: azt ígérik, hogy „bármit megígérünk”. A programot elemezve megvizsgáltuk, a kétfarkúaknak mennyi esélye lehet minimálisként meghatározott céljuk elérésére, arra, hogy a választók 100 százalékának szavazatát megszerezzék. Oknyomozásunk meghökkentő eredménnyel zárult.

A VI.-VII. kerületben induló Erzsébet Terézia például bevezetné a Dunát a Nagykörút helyére, és – bár konkrét vállalásai között ez nem szerepel – a fölösleges népszavazások elkerülése végett feltehetően a bulinegyedet is vízzel kívánja elárasztani.

Kádárné Rákosi Kázmér, a Horthy Miklós Szellentőműhely politoxikológusa lapunknak elvileg pozitívumként értékelte, hogy a Kétfarkú-jelöltek karakteres helyi programokkal készülnek. A Nagykörút helyére bevezetett Duna ígérete kecsegtetően hangzik a szabadúszók számára, kérdés ugyanakkor, mennyire képes mozgósítani a választókerületben élő tengeribeteg és kifejezetten víziszonyban szenvedő polgárokat. A választói igényeket és elvárásokat tévesen felmérő politika akár fordítva is elsülhet – jelentette ki a politoxikológus.

Az is fontos szempont – folytatta Kádárné Rákosi Kázmér –, hogy ne lépjen fel koherenciazavar a párt helyi és központi koncepciója között. A MKKP országos választási programjának meghatározó eleme, hogy hatalomra kerülése esetén az általános közjó érdekében elrendeli: „minden öt centiméternél mélyebb pocsolyába a közmunkások azonnal helyezzenek egy sárga gumikacsát”. Márpedig a pocsolya és a folyam nem ugyanaz – figyelmeztetett a politoxikológus.

Sámson Delila, a Néró és Társai ingatlanfejlesztő cég segédbeszerzője szerint bármennyire tetszetős a terv, végrehajtása esetén az a veszély fenyegetne, hogy a kisebb fodrászatok végképp eltűnnek Budapest belvárosából, különösen az új Duna-ág környékéről. A 4-6-os villamosok átalakítása ladikokká kétségkívül kedvező hatással lenne az utasforgalomra, ám a Kutya Pártnak nincs kidolgozott elképzelése arról, hogy melyik állami vagy önkormányzati szerv – és milyen feltételekkel! – rendelkezhetne a horgászengedélyek kiadásáról.

A finanszírozási háttér bizonytalansága miatt eleve nem valószínű a megvalósítás – tette hozzá Sámson Delila. A várhatóan tetemes kiadásokat aligha lehet fedezni az MKKP által létrehozott Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénztékozló Alapból. Valószínűleg nemcsak a stadionbüfék felújításának menetrendjét kellene átütemezni, hanem Magyarország jó eséllyel a tavaszi olimpia és a regisztrált leánykereskedők világtalálkozójának megrendezésétől is kénytelen lenne visszalépni. Döntési helyzetben – hangsúlyozta a segédbeszerző – nyilván az MKKP is megfontolná, ilyen áron érdemes-e ragaszkodni a Duna betereléséhez.

Árnyalja a képet, hogy a kétfarkúak alapvetően nagyon lassan megtérülő beruházásokban gondolkodnak. Az MKKP jó példaként tekint az egyiptomi piramisokra, amelyeknél a mai napig jegyet szednek, hogy megtérüljön az áruk.

A gyorsliftek tervezésével és gyártásával foglalkozó Dugovics Titusz Bt. okleveles kapacitásmesterének azonban erős kétségei vannak. A neve mellőzését kérő szakember úgy vélte, a magyar pincékbe szánt cseppkőfarmok vagy Magyarország szénnagyhatalommá tétele esetében (a megtérülési idő 121 ezer 340, illetve 120 millió év) az MKKP korrekt számításokat végzett. Ezért is érthetetlen, hogy a földalatti napelemek (8300 év), valamint a tengerek feletti vízi út (16 ezer 200 év) kiépítésére és megtérülésére a párt miért alkalmazott másfajta metódust. Ezek a programpontok már a kapkodás jeleit mutatják – állapította meg a kapacitásmester. „Vajon melyik a Kutya Párt igazi arca? A cseppkőfarm vagy a földalatti napelem?” – vetette fel.

Kerestük a kétfarkúak több sátorból, vityillóból és kulipintyóból álló kampánykomplexusát is, amelyet a párt közvetlenül a nemrég avatott űrkilövő-állomás mellett alakított ki Felcsúton. Négy perccel ezelőtt továbbított kérdéseinket másfél perc múlva újra átküldtük, de érdemi válasz helyett csak szitkozódó telefonhívást kaptunk. Macskási Kovalek, az MKKP médiaguruja indulatos szavakkal megfenyegette lapunkat. Közölte, ha a hozzájárulása nélkül egyetlen betű is megjelenik, különben gondoskodik róla, hogy ebek harmincadjára jussunk.

Szerkesztőségünket nem lehet megfélemlíteni. Dimitrij Orgánum, a hazánkban élő nemzetközi hazugságvizsgáló szavait idézzük, aki meggyőződéssel állítja: az MKKP egyes ígéretei nem teljesíthetők. Emlékeztetett arra, pár éve a Kutya Párt politikusai 93 százalékig biztosra ígérték, hogy nem fognak lopni. Amikor a kétfarkúak rájöttek, hogy a kormány nem pusztán átveszi az MKKP ötletét, hanem előbb 60, aztán 42, majd 27, végül pedig 5,5 százalékra csökkenti az eredetileg 93 százalékos lopás elleni garanciát, a Kutya Párt úgy döntött: beszáll a politikai licitbe.

Amikor az MKKP az ingyen sör mellé örök életet ígért, a párt programalkotói még igyekeztek a realitások talaján mozogni – hívta fel a figyelmet Orgánum. Azzal, hogy a párt az örök életre rátesz plusz húsz évet, az MKKP az irracionalitás tartományába tévedt. A nemzetközi hazugságvizsgáló pedig leszögezte: a magyar választókat nem lehet becsapni.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!