Előző
Következő
új cikk

Külföld

Öngyilkos lett Fidel Castro elsőszülött fia

Népszava|2018. febr 2. 14:34
[A+ A-]

FOTÓ: ADALBERTO ROQUE / AFP

Elhunyt Fidel Castro Díaz-Balart elvtárs – ezzel az igen hivatalos címmel ellátott rövidke hírben tudatta a Granma kubai pártlap, hogy az egykori vezető legidősebb fia csütörtökön öngyilkos lett. A halálhírből kiderül, hogy a 68 éves férfi hosszú ideje súlyos depresszióval küzdött, hónapok óta kórházban ápolták és gyógyszeres kezelés alatt állt.

Nem meglepő, hogy mindössze egy szűkszavú hírben számoltak be a történtekről, hiszen – noha a forradalom vezetőjének elsőszülött fiáról van szó – a kommunista rezsimben nem szívesen teregetik ki az elit tagjainak egészségügyi problémáit, különös tekintettel a mentális betegségekre.

A CNN a kubai pártlapnál nagyobb terjedelemben számolt be Fidel Castro Díaz-Balart életéről és munkásságáról. „Fidelito” – ahogy széles körben ismerték – volt az egyetlen közös gyermeke Castrónak és első feleségének, Marta Díaz-Balartnak. Nem csupán a nevét örökölte apjától, de magas termetével és szakállával külsőre is rendkívül hasonlított az ifjú forradalmárra. Az idősebb Castro és felesége még azelőtt elváltak, hogy hatalomra került volna.

A fiú az anyjával élt külföldön, s még gyerek volt, amikor a nő elküldte Kubába, hogy meglátogassa az apját. Castro élt a lehetőséggel, és magánál tartotta a gyereket, akit hosszú évekig nem engedett ki Kubából. A történteket a saját népszerűsége növelésére is felhasználta: még akadnak, akik emlékeznek arra, ahogy a kis Fidelito a CBS news kamerái előtt, egy kölyökkutyával a kezében ad interjút. Marta Díaz-Balart rokonai már korábban Miamiba menekültek, és a Castro-ellenes emigráns közösség meghatározó alakjai lettek (Mario Díaz-Balart republikánus képviselő a kubai rezsim egyik legvehemensebb kritikusa Floridában).

Az ifjú Fidel Castro látszólag túltette magát a traumán, tanulmányait részben a Szovjetunióban végezte, és a kubai atomprogram vezetője lett, míg össze nem veszett apjával. Miután Raúl Castro 2008-ban hivatalosan is átvette a vezetést bátyjától, unokaöccsét is visszaengedte a hatalom közelébe, s ő lett a tudományos tanácsadója.

K.I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!