Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ádáz csata egy feljegyzés körül Amerikában

Népszava|2018. febr 3. 05:32
[A+ A-]

CSALÓDÁSOK - Donald Trumpnak nincs szerencséje az FBI-vezérek kiválasztásában FOTÓ: AFP/MANDEL NGAN

Napok óta dúl a heves vita Amerikában egy feljegyzésről, amely szerint az FBI jogellenes dolgokat művelt az orosz beavatkozás vizsgálata során.

A bizalmas feljegyzést a képviselőház hírszerzési bizottságának a republikánus tagjai készítették, és abban azt állítják, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI szabályellenes módon folytatott megfigyelési tevékenységet, amikor vizsgálni kezdte, volt-e összejátszás Donald Trump republikánus elnökjelölt kampánycsapata és az orosz kormány között, miközben az oroszok igyekeztek beavatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba.

A demokraták, valamint – és ez különösen figyelemre méltó – a Trump-kormányzat igazságügy minisztériuma erőteljes lobbizásba kezdett annak érdekében, hogy lebeszéljék az elnököt a bizalmas feljegyzés közzétételéről. Érvük az volt, hogy a nyilvánosságra hozatal egyfelől nemzetbiztonsági érdekeket sértene, másfelől félrevezetné a közvéleményt.

A Fehér Ház egyik tisztségviselője azt mondta, hogy valószínűleg pénteken tájékoztatják a kongresszust a döntésről, de Donald Trump arra hajlik, hogy hozzájáruljon a közzétételhez. Egy másik, szintén név nélkül nyilatkozó fehér házi forrást olyan értelemben idézett az amerikai média, hogy az elnök valószínűleg feloldja a dokumentum titkosságát, de a nyilvánosságra hozatal pontos mikéntjét még „ki kell munkálni”.

Pénteken, washingtoni idő szerint a reggeli órákban Donald Trump Twitter-üzenetben vádolta meg az FBI-t, valamint az igazságügyi tárcát azzal, hogy a demokraták kedvéért, a republikánusok kárára „átpolitizálták” a vizsgálatot.

A héten az FBI súlyos aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a republikánus képviselők négyoldalas feljegyzése számos érdemi tényt figyelmen kívül hagy. Széles körben osztják azt a vélekedést, hogy Christopher Wray, az FBI igazgatója kénytelen lemondani, ha Trump hozzájárul a feljegyzés tartalmának a közzétételéhez - holott Wray egyébként személyes kiválasztottja az elnöknek. Tavaly nevezte őt ki, miután menesztette az előző igazgatót, James Comey-t. Vele is az orosz szállal kapcsolatos vizsgálódások miatt különbözött össze Trump.

A Comey által felügyelt nyomozás ugyanis 2017 elején Michael Flynnre, Trump nemzetbiztonsági tanácsadójára összpontosult, aki az FBI emberei előtt elhallgatta, hogy Trump csapatának a tagjaként, már a 2016 novemberi választási győzelem után, de még a 2017 januári hivatalba lépés előtt bizalmas konzultációt folytatott a washingtoni orosz nagykövettel a Moszkva elleni amerikai szankciók ügyéről. Trump tagadta Comey azon állítását, hogy az elnök rá akarta őt bírni a Flynn elleni vizsgálat beszüntetésére.

Trump menesztette ugyan Comey-t, de Flynn is kénytelen volt lemondani. Tavaly az év végén Flynn elismerte bűnösségét az FBI félrevezetését illetően – de ezt az elismerő nyilatkozatot már nem az FBI nyomozói előtt tette, hanem Robert Mueller különleges ügyész hivatalában. Az igazságügyi miniszter helyettese ugyanis Muellernek – az egyébként szintén volt FBI-igazgatónak – különleges felhatalmazást adott az orosz beavatkozás és az oroszokkal való esetleges összejátszás kiderítésére. Mueller vizsgálódása egyebek közt annak a tisztázását célozza, hogy Trump – Comey munkájára vonatkozó szavaival, illetve tetteivel ténylegesen akadályozta-e az igazságszolgáltatás érvényesülését.

Miután a képviselőház hírszerzési bizottsága – a többségben levő republikánus képviselők szavazataival – hétfőn a feljegyzés nyilvánosságra hozatala mellett foglalt állást, az elnök számára megnyílt az ötnapos határidő annak eldöntésére, hogy megvétózza-e a közzétételt. Vétó hiányában az elnök akár saját maga is nyilvánosságra hozhatja a feljegyzést, de azt rábízhatja a kongresszusra is.

A demokraták szerint a vitatott feljegyzés a republikánusok részéről azt a célt szolgálja, hogy azzal – az abban foglalt állítással, miszerint az FBI jogellenesen folytatott titkos megfigyelést Trump munkatársi gárdája ellen – elvonják a figyelmet a kérdés érdemi lényegéről, az orosz beavatkozás feltérképezését célzó vizsgálatról. A hírszerzési bizottság demokrata tagjai azt állították, hogy a bizalmas feljegyzés szövegét utólag, a hétfői bizottságon belüli szavazás után a republikánusok ráadásul még titokban meg is változtatták. A megváltoztatott szöveg nyilvánosságra hozatalához nem járulnak hozzá a demokrata párti bizottsági tagok – írta Adam Schiff kaliforniai képviselő, a hírszerzési bizottság demokrata csoportjának a vezetője Devin Nunesnek, a bizottság republikánus elnökének. Schiff újabb szavazást követelt a szöveg megváltoztatása miatt, a republikánusok azonban erre nem mutattak hajlandóságot. Nem járt sikerrel Nancy Pelosi, a képviselőház, illetve Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakcióvezetője sem, amikor Paul Ryant, a képviselőház republikánus elnökét kérték a feljegyzés közzétételének a megakasztására.

Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes, aki személyesen adta a különleges ügyészi megbízást Muellernek, a demokrata párti törvényhozókhoz képest kevéssé aggódó hangot ütött meg. Azt mondta, a feljegyzés nem jelent vádemelést az FBI, illetve a tárca ellen, és nem teszi kérdésessé sem Mueller vizsgálatának a folytatását, sem saját személyének a hivatali pozícióját.

Trump azonban – név nélkül nyilatkozó bennfentesek szerint - állítólag azt mondta a minap bizalmasainak, hogy a hírszerzési bizottsági feljegyzés megerősíti őt azon meggyőződésében, az FBI és az igazságügyi tárca „összeesküvést szőtt” ellene.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!