Előző
Következő
új cikk

Külföld

Több Európát akar a német kabinet

Népszava|2018. febr 5. 05:33
[A+ A-]

A Nahles–Schulz tandem - Komoly feladat hárul a frakcióvezetőre Fotó: AFP/Sascha Schuermann

Vasárnap este is tartottak a német koalíciós tárgyalások a német uniópártok és a szociáldemokraták között, s hírek szerint a megbeszélések ma is folytatódnak. Bár több témában kemény megbeszélések zajlottak, várhatóan megszületik a megállapodás.

Az egyik kereszténydemokrata delegált, Michael Grosse-Brömer óvatosan derűlátóan nyilatkozott. Elmondta, a koalíciós szerződés „lassacskán alakot ölt”. Szombaton a pártok egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy nem tiltják be a dízelmotoros gépkocsikat, de törvényben rögzítik a 2030-ig kitűzött legfőbb klímacélokat és milliárdokat fordítanak a környezetvédelemre. Barbara Hendricks környezetvédelmi miniszter elismerte ugyanakkor, hogy a 2020-ig kitűzött klímacélokat nem tudják teljesíteni, de igyekeznek nem nagyon eltérni attól. A koalíciós szerződés preambulumában külön kiemelik, Németország szívén viseli az Európai Unió jövőjét, s „több Európát” akar.

Az utolsó napra hagyták a munkaügyről, az egészségügyről és a lakhatásról szóló témákat. Az SPD olyan törvény elfogadását helyezte kilátásba, amellyel vissza lehetne szorítani az ingatlanspekulációt.

A szociáldemokratáknál hétvégén már lázasan készültek a koalíciós tárgyalások utáni időszakra. Az SPD tagjai ugyanis szavaznak a végső megállapodás szövegéről, s meg kell győzni őket arról: a párt is jól jár azzal, ha Németországban további négy évig nagykoalíció lesz hatalmon. Andrea Nahles frakcióvezető és Lars Klingbeil, az SPD főtitkára kapta azt a feladatot, hogy járják az országot és győzködjék a tagságot a kormányzati szerepvállalás előnyeiről. Mint a Süddeutsche Zeitung írta, hét regionális konferenciát rendezhetnek a témában. Ezek lebonyolításáról azonban vita kezd kialakulni. A nagykoalíció ellenfelei ugyanis attól tartanak, hogy ezeken a rendezvényeken a pártvezetés háttérbe szorítja őket, nem garantál számukra egyenlő feltételeket.

A nagykoalíció legnagyobb ellenfele, Kevin Kühnert sem ül a babárjain, országos turnét indít, hogy megakadályozza az SPD kormányon maradását. Mindez azt jelzi, még nehéz napok állnak Martin Schulz pártelnök előtt.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!