Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Új módszerrel még több gyümölcslé (videó)

nepszava.hu|2018. febr 6. 14:00
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

Egy új technológiával könnyebben és egészségesebben lehet friss gyümölcsléhez, extra szűz olivaolajhoz és ízes ciderhez jutni - írja az Euronews.

Az írországi Cahir egyik családi gazdasága csatlakozott ahhoz az európai projekthez, amelynek köszönhetően egy elektromosan pulzáló generátor préseli a gyümölcsöt. A nagyfeszültségű árammal működő generátor a kemény, frissen szedett gyümölcsből  a hagyományosnál 3-4 százalékkal több levet is ki tud nyerni, mert összezúzza a sejtjeit. Némi módosítással a technológia arra is használható, hogy elpusztítsa a mikrobákat, és növelje a termék eltarthatóságát. A Zaragozai Egyetem laboratóriumában ezzel a módszerrel vörösbort állítanak elő. 

A kutatók célja, hogy egyre több élelmiszergyár alkalmazza ezt a technológiát, amely nem igényel nagy beruházást, a működtetési költségek pedig meglepően alacsonyak. Bár magasfeszültségű áramot igényel a folyamat, csak nagyon rövid ideig tart. A módszer  környezetbarát, a zöldség, gyümölcs megőrzi a tápértékét: ízesebb és egészségesebb marad. Lehetővé teszi a hő élelmiszerekre gyakorolt negatív hatásainak elkerülését. A vásárló jobb minőségű terméket kap, olcsóbban, mert jóval alacsonyabbak az előállítási költségek. A kifejlesztői szerint a PEF-technológia növelheti a kis- és középméretű élelmiszergyártók versenyképességét. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!