Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Harminc szatyor egy bálnában

Népszava|2018. febr 6. 05:17
[A+ A-]

Cetcápa - A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szerepel Fotó: Shutterstock

A tengerek óriásait, a bálnákat, cápákat, rájákat veszélyeztetik az öt milliméternél kisebb műanyagdarabkák, naponta akár több százat is lenyel belőlük némely egyed - figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport.

A tudósok olyan kutatásokat sürgetnek, amelyek kimutatják a mikroszemcsék hatását az azokra az állatokra, melyek a tengervízből szűrik ki a kis méretű táplálékot, rákokat, planktont - olvasható a BBC híroldalán. A legnagyobb figyelmet a Mexikói-öböl, a Földközi-tenger, a Bengáli-öböl és a délkelet-ázsiai Korall-háromszög térségére kell fordítani.

A lehetséges veszélyek közé tartozik a csökkent tápanyagfelvétel és az emésztőrendszer sérülése - mondta Elitza Germanov, az ausztrál Murdoch Egyetem és az amerikai Tengeri Megafauna Alapítvány kutatója.

Korábbi tanulmányok a cetcápák és a barázdásbálnák szervezetében mutattak ki olyan mérgeket, amelyek a műanyagokból származhatnak. A tudósok elmondták, hogy egy Franciaországban partra vetődött és elpusztult bálna szervezetében 800 kilogramm műanyagot találtak. Egy Ausztráliában megdöglött bálnából 30 teljes műanyagszatyrot és hat négyzetméter műanyag fóliát szedtek ki.

Számos cápa-, rája- és bálnafaj a kihalás határán áll, a cetcápa a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a sebezhető fajok között szerepel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!