Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Modern gladiátorélet

Népszava|2018. febr 6. 05:47
[A+ A-]

Super Bowl: tűzijáték, sugárhajtású gépek a stadion fölött, half time show, sztárok a VIP-páholyban és a zöld gyepen. Na meg a csillogó Vince Lombardi trófea.

Az NFL-szezon fináléja egyre több követőt ragad magával Magyarországon is. Nekik lehet érdekes olvasmány Nate Jackson korábbi játékos könyve, a Kelj fel és járj!, ami a liga kulisszái mögé enged betekintést. Az ex-futballista lebilincselő őszinteséggel és keserű humorral tár elénk egy olyan világot, amelynek nem véletlenül célja rejtettnek maradni a szurkolók szeme elől.

Jackson memoárja nem egy legenda joviális visszaemlékezése a trófeákkal körbevett kandallópárkány mellől. Nate csupán egy gyalog az NFL sakktábláján, nincs csúcsgázsija, nem jár neki médiafelhajtás, nincs topmodell barátnője, nem furikázik álomautókkal, ráadásul az égvilágon semmi szüksége nem volt a világ legbrutálisabb major sportjára. Az intelligens, kertvárosi srácnak mindene adott volt ahhoz, hogy egy kellemes hétköznapi életet éljen. Ő azonban valóra váltotta a gyerekkori álmát, profi amerikaifutballista lett.

Az álomból azonban hamar keserű valóság válik: a szerző hitelesen bemutatja az üzleti NFL-t, ahol semmi más nem számít, csak a győzelem és a pénz. Hősünk hat évet bírt az NFL taposómalmában. Küzdött ezalatt brutális sérülésekkel, depresszióval és visszautasítással. Az olvasónak nem jön meg a kedve ahhoz, hogy profi amerikaifutballista legyen. De, hogy megismeri a játék egy új, fájdalmasan szép oldalát, és még nagyobb tisztelettel nézi e gladiátorokat, akik egy már letűnt kor dicsőségét kergetik hétről-hétre, az biztos.

Infó: Nate Jackson: Kelj fel és járj!

Cser Kiadó, 2017

Ficsor Zoltán írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!