Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Mit tegyünk, ha letörik egy fog?

nepszava.hu|2018. febr 6. 16:00
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

A fogak képesek megrepedni, előfordul, hogy letörik belőlük egy darab vagy akár teljesen ki is törhetnek. Elképzelhető, hogy ráharapunk valami keményre, esetleg rosszul esünk vagy ütés éri az arcunkat, szánkat – mondta Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical  fogorvosa, aki hozzátette, a fogszuvasodás miatt meggyengült fogak könnyebben törnek. A kisebb repedések általában nem okoznak fájdalmat, de ha letörik egy darab a fogból, az már igen. Különösen fájdalmas lehet, ha az idegvégződések levegővel, hideg vagy forró ételekkel, italokkal érintkeznek.

Illusztráció: Shutterstock

Illusztráció: Shutterstock

A megrepedt fogat nem lehet otthon kezelni. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki megállapítja, hogy fogszuvasodás okozta-e a törést, illetve, hogy veszélyben van-e a fogideg. Ha igen, előfordul, hogy csak a gyökérkezelés jelenthet megoldást.

Amennyiben hirtelen, esés vagy ütés miatt tört ki egy fogunk, nyomjunk egy darab gézt a vérző terültre, amíg eláll a vérzés, majd az arcra helyezett hideg borogatással próbáljuk enyhíteni a fájdalmat, amíg az orvoshoz nem érünk.

Illusztráció: Shutterstock

Illusztráció: Shutterstock

A kisebb repedésekkel nincs sok tennivaló, egy finom csiszolással megszüntethetőek az esetleg zavaró, egyenetlen felületek. Ha a fog egészen a fogbélkamráig eltörik, azt gyökérkezeléssel, gyökértöméssel és koronával célszerű ellátni. Az többnyire nem fáj, ha a fogak élei kopnak vagy töredeznek le. A fogorvos ilyenkor lecsiszolhatja az egyenetlenséget, illetve komolyabb esetben koronát javasolhat. Ha a letört fogon keresztülfutó törés érinti az idegeket, az komoly fájdalommal jár. Ilyenkor gyökérkezelés és korona jelentheti a megoldást. Bizonyos esetekben, ha már nem lehet megmenteni a foggyökeret, vagy olyan előrehaladott a szuvasodás, előfordulhat, hogy el kell távolítani a fogat, amelyet később híddal vagy beültetett foggal lehet pótolni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!