Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szükségállapot a paradicsomban

nepszava.hu|2018. febr 6. 11:44
[A+ A-]

AFP PHOTO / MIHAARU

A turistaszezon közepén tört ki súlyos politikai konfliktus a Maldív-szigeteken, helyi idő szerint hétfőn szükségállapotot vezettek be a magyarok körében is egyre népszerűbb üdülőparadicsomban.

A  magyar kormány is figyelmezteti a kint üdülő vagy a Maldív-szigetekre tartó magyar turistákat a belpolitikai helyzet miatt.

„Felhívjuk a figyelmet, hogy a Maldív-szigetek fővárosa, Malé, a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra is javasol elkerülni minden nem halaszthatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást/tartózkodást az ország fővárosába, Maléba, figyelemmel a belpolitikai helyzetre, valamint az erőszakosságba torkolló tömegrendezvények bekövetkezésének veszélyére” – olvasható jelenleg a konzuli szolgálat weboldalán.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kína és India szintén figyelmeztetést adott ki, ám egyúttal hangsúlyozták, hogy a fővárossal ellentétben a szigetek továbbra is biztonságosak. A válság egyelőre a fővárost érinti, ahol a BBC tájékoztatása szerint néhány órával a hétfői szükségállapot kihirdetése után a rendőrség őrizetbe vette az ország vezető bíráit.

A krízis akkor kezdődött, amikor a legfelsőbb bíróság utasítása ellenére az elnök nem hagyta jóvá több ellenzéki politikai fogoly szabadon engedését. Az államfő, Abdulla Jamín Gajúmot azóta a hadsereg védi, mert attól tartanak, hogy esetleg puccsal akarják elmozdítani a helyéről. Emberi jogi aktivisták figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi helyzetben visszaélések történhetnek, hiszen a biztonsági erők bárkit letartóztathatnak és betilthatják a demonstrációkat.

A jelenlegi hatalommal szemben álló politikusok és aktivisták szerint az, amit a Gajúm vezette kormány csinál, „közönséges tisztogatás”. Mióta 2013-ban elfoglalta az elnöki széket, az ország nem csupán lélegzetelállító tájai kapcsán került be a hírekbe: sokan panaszkodtak arra, hogy korlátozzák a szólásszabadságot, az igazságszolgáltatás független működését, az ellenzékieket pedig gyakran bebörtönzik.

Ellenzéki vezetők most arra kérték az Egyesült Államokat, hogy pénzügyi szankciókkal gyakoroljon nyomást a kormányra. A washingtoni külügy csupán annyit reagált, hogy az amerikai vezetés „csalódott, és értetlenül áll” a történtek előtt.

Amennyiben elhúzódik a belpolitikai válság, a turizmusra is negatív hatással lehet, ami súlyos gazdasági csapás, hiszen a külföldi üdülők jelentik a fő bevételi forrást. A gyönyörű tengerpartjairól ismert indiai-óceáni állam 1192 különálló szigetből áll.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!