Előző
Következő
új cikk

Külföld

Mégis koalícióra léphet a két legerősebb cseh párt

nepszava.hu|2018. febr 6. 13:56
[A+ A-]

Andrej Babis egy sajtótájékoztatón, miután pártjának első kormányalakítási kísérlete kudarcba fulladt, ő pedig lemondani kényszerült. Fotó: Michal Cizek / AFP

A cseh Polgári Demokratikus Párt (ODS), amely eddig határozottan elutasította a kormánykoalíciós együttműködés lehetőségét az októberi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalommal, kedden jelezte: módosíthatja álláspontját, amennyiben komoly és exkluzív tárgyalásokra kapna ajánlatot az Andrej Babis vezette ANO-tól, írja az MTI.

Az októberi választás alapján a liberális-populista Elégedetlen Polgárok Akciójának (röviden ANO, azaz „igen”) 78, a második helyen végzett jobboldali ODS-nek 25 képviselője van a 200 tagú parlamenti alsóházban, ami az esetleges koalíció számára mérsékelt többséget (103) biztosítana. A kormányfő az ANO-t vezető Andrej Babist bízta meg kormányalakítással, de a tárgyalások lassan haladnak. Babis ellen a cseh rendőrség büntetőjogi eljárást indított az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt, ezért kormányzati szerepét a cseh parlamenti pártok többsége eddig határozottan elutasította.

Alexandra Udzenija, a ODS alelnöke viszont egy keddi lapinterjúban azt sem zárta ki, hogy pártja számára Babis is elfogadható lenne az új kabinetben. „Pillanatnyilag nehezen tudom ezt a forgatókönyvet elképzelni, de nem mondom, hogy abszolút módon, száz százalékosan ki van zárva” – jelentette ki az ODS alelnöke a Mladá Fronta Dnes című napilapban kedden megjelent beszélgetésben. A koalíciós tárgyalások megkezdésének feltétele az ODS részéről, hogy Andrej Babis nyíltan felvállaljon egy jobboldali programmal rendelkező kormányt, és szakítsa meg tárgyalásait a baloldali pártokkal. A párt korábbi, az ANO-val elutasító nyilatkozataival Udzenija szerint az ODS csak arra reagált, hogy az ANO „egyáltalán nem vette komolyan az ODS-t”. A koalíció létrejöttét az is valószínűsíti, hogy Babis az elmúlt hónapokban többször is úgy nyilatkozott, pártja legszívesebben az ODS-szel lépne kormánykoalícióra, mert programjaikban sok a közös vonás.

Az első, kisebbségi Babis-kormány január elején nem kapta meg a képviselőház bizalmát, ezért lemondott. Milos Zeman államfő jelezte, hogy másodszor is Babist kívánja megbízni a kormányalakítással. Az új Babis-kormány támogatására azonban eddig csak Cseh és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) és az SPD mutat hajlandóságot, s az ügyvezető miniszterelnök velük tárgyal. Babis szombaton egy lapinterjúban azt mondta: amennyiben második kormánya sem kapna bizalmat, előrehozott választásokban látja a belpolitikai patthelyzet megoldását.

Prágai elemzők véleménye szerint azonban az előrehozott választás inkább az ANO-nak, semmint a többi pártnak kedvezne, így azok szeretnék elkerülni ezt. Nagy valószínűséggel ezzel is függ össze, hogy a pártok merev álláspontja Babissal szemben kezd módosulni. A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), amely február 18-án tisztújító kongresszust tart, egyik befolyásos, Jan Hamácek volt parlamenti alelnök által vezetett szárnya szintén jelezte, hogy el tudná fogadni Babist miniszterelnöknek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!