Előző
Következő
új cikk

Külföld

Aláírja Duda a holokauszt-törvényt

nepszava.hu|2018. febr 6. 15:02
[A+ A-]

JANEK SKARZYNSKI / AFP

Andrzej Duda lengyel elnök kedden jelezte, hogy aláírja a nagy felháborodást kiváltó holokauszt-törvényt.

Egészen mostanáig bizonytalan volt, hogy Duda aláírja-e a törvényt, hiszen Izraeltől az Egyesült Államokig kormányok és magánszemélyek tömegei tiltakoztak ellene, s miután a lengyel parlament felsőháza megszavazta, maga az elnök is úgy fogalmazott, hogy alapos elemzésnek veti alá. 

Mint arról lapunk is beszámolt, a vitatott törvény lehetővé teszi, hogy büntetőjogi felelősségre vonás induljon azon lengyelekkel és külföldiekkel szemben, akik a lengyel államnak tulajdonítják a náci háborús bűnöket. Ennek nyomán például akár három éves szabadságvesztést kockáztat meg az a személy, aki a nácik által elfoglalt, Lengyelországban működtetett táborokat „lengyel koncentrációs táboroknak” minősíti.

Miután a közelmúltban publikussá vált a dokumentum szövege, Varsó össztűz alá került: a bírálók szerint ezzel egyebek között bátorítják a holokauszttagadókat, veszélybe sodorják a túlélőket, valamint Lengyelország szerepét is relativizálják.

Duda azonban méltatta a törvényt, „amely védi a lengyel érdekeket… becsületet, és a történelmi igazságot” – idézte Duda mai beszédét a BBC. A kormány szerint ideje, hogy a történtekért végre ne a lengyel államot hibáztassák, hiszen a német és a szovjet megszállás után az megszűnt létezni.

Az elnök – mintegy Izraelnek tett gesztusként – hozzátette, hogy a törvényt továbbküldi az alkotmánybíróságnak, hogy ellenőrizzék, vajon összhangban van-e a lengyel alaptörvénnyel. Erre azonban csak azután kerül sor, hogy aláírta a törvényt. Ismerve az alkotmánybíróság függetlenségével kapcsolatos aggályokat, aligha találnak kivetnivalót a törvényben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!