Előző
Következő
új cikk

Külföld

Jobboldali szavazók a legnagyobb álhírfogyasztók

nepszava.hu|2018. febr 6. 15:54
[A+ A-]

NICHOLAS KAMM / AFP

Egy friss kutatás szerint az álhírek döntő többségét Donald Trump hívei olvassák és terjesztik az Egyesült Államokban.

A gyenge színvonalú, szélsőséges, szenzációhajhász, összeesküvés-elméletektől hemzsegő hírek többségét az Egyesült Államokban jobboldali olvasók fogyasztják – derül ki az Oxfordi Egyetem frissen publikált tanulmányából.

A kutatást az angliai felsőoktatási intézmény „számítógépes propaganda projektjének” keretén belül végezték, s az amerikai elnök múlt heti, évértékelő beszédét megelőző három hónapot vizsgálták – emlékeztet a The Guardian. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy ebben az időszakban kik, és miért osztottak meg álhíreket a közösségi médiában.

A Twitteren Trump hívei fogyasztják a legtöbb álhírt, és az általuk megosztott tartalmak döntő többsége is ilyen jellegű cikkekből áll” – olvaható a tanulmányban, amelyből kiderül, hogy a másik, igen népszerű közösségi oldalon, a Facebookon is hasonlóak az arányok.

A kutatás során 13500 amerikai Twitter-felhasználó, s 48 ezer nyilvános Facebook-oldal adminjának internetezési szokásait követték figyelemmel. Első sorban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen weboldalakról osztottak meg tartalmakat.

A demokraták és a republikánusok különböző forrásból szerzik a híreket, és csak igen kevés az átfedés” – írták a szakemberek, akik azt tapasztalták, hogy a társadalomra mostanság jellemző rendkívül erős megosztottság a virtuális világban is igen hangsúlyos.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!