Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Leszúrták az elefántok védőszentjét

Népszava|2018. febr 7. 05:17
[A+ A-]

Az orvvadászok évente 30 ezer afrikai elefánttal végeznek, számuk mára félmillió körülire csökkent Forrás: savetheelephants.org

Holtan találták kenyai otthonában a világ egyik leghíresebb elefántcsontkereskedelem-ellenes aktivistáját, Esmond Bradley Martint. Az ENSZ egykori különmegbízottja pótolhatatlan munkát végzett azért, hogy a nemzetközi közvélemény átfogó ismereteket szerezzen a világot behálózó, illegális orrszarvú- és elefántcsont-kereskedelemről.

A rendőrség szerint egyértelműen gyilkosság áldozata lett - szúrt sebet találtak a nyakán -, de jelenleg úgy gondolják, a gyilkos nem tudta, ki az áldozata, nem az állatvédő tevékenysége miatt ölte meg, vélhetőleg egy egyszerű betörő volt, akit Martin megzavart.

A 75 évesen megölt Martin az 1970-es években kezdett az afrikai elefántok és orrszarvúk megmentésével foglalkozni. Ezeket az állatokat az orvvadászok azért gyilkolják le, mert előbbinek az agyara, utóbbinak pedig a szarva több ázsiai ország hiedelmei szerint csodatevő gyógyító erővel bír. A csontokat hatalmas nyereséggel lehet eladni, így a szervezett bűnözés jó ideje rárepült a virágzó üzletre.

Martin többször beépült a csempészbandákba, dokumentálva a tevékenységüket, feltérképezve a feketepiacot, és fontos információkat szolgáltatva a hatóságoknak. Nagy szerepe volt abban, hogy a legnagyobb piacnak számító Kína az 1990-es években hivatalosan betiltotta az orrszarvúszarv kereskedelmét, majd később az elefántcsontét is.

Becslések szerint orvvadászok évente 30 ezer afrikai elefánttal végeznek, így nem csoda, hogy számuk mára félmillió körülire csökkent, pedig a XIX. század elején még 20 millió vadon élő példányt tartottak számon.

Meggyilkolt ormányosmentő
Tavaly augusztusban a tanzániai rendőrség indított nyomozást, miután Dar es-Salaam városában meggyilkolták az egyik legismertebb elefántvédőt, Wayne Lottert. Az 51 éves korában megölt férfi számos alkalommal kapott már halálos fenyegetéseket, mivel komoly ellenfele volt az.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!