Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Jógával enyhíthető a kemoterápia negatív hatása

Népszava|2018. febr 7. 05:16
[A+ A-]

Fotó: Shutterstock

Relaxáló gyakorlatok és meditáció legalább hetente kétszer javítják az alvás minőségét és enyhítik az állandó fáradtság érzetét, amelyek velejárói minden onkológiai kezelésnek. A Cancer szakfolyóiratban jelent meg a texasi egyetem MS Anderson rákkutató központ kutatóinak tanulmánya.

Kísérletükben a kutatók 227 nővel foglalkoztak, akik emlőkarcinóma miatt kaptak kemoterápiai kezelést. Három csoportba osztották őket, az első csoport 70-90 perces tibeti jógagyakorlatokat végzett, amelyek a légzésre és a meditációra koncentráltak, a másik ugyanennyi ideig tartó stretching (nyújtás) programot hajtott végre. A harmadik a standard kúrát kapta, amelyben nem volt gyakorlatok. Mind a három csoport töltött ki időnként kérdőíveket, amelyek a közérzetükre vonatkoztak.

A kísérlet egy évig folytatódott. Azok a nők, akik a jóga-szeánszon vettek részt és otthon is jógáztak, már három hónap után jobban érezték magukat, jobban aludtak, csökkentek a pszicho-fizikai zavaraik és ez kitartott még a jóga befejezése utáni hat hónapban.

Régebbi tapasztalatok szerint a jógaterápia hasznos a sugárkezeléses betegek számára is.

A statisztikák szerint ötből csak egy beteg kér segítséget a mellékhatások enyhítésére, holott az alvásproblémákhoz, mielőtt gyógyszert használnak, hasznos lenne számukra megfogadni néhány tanácsot: próbáljanak meg mindig ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, lefekvés előtt ne egyenek, ne nézzenek tv-t. Segítenek a fizikai gyakorlatok is, de lefekvés előtt 3-4 órával már nem.

A jóga
A jóga a tudat átalakítását, illetve a karma és az újjászületés körforgásából való megszabadulás elérését szolgáló indiai vallási módszer és technika. A keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus kulturális közegében. A jóga tudománya, a hozzá kapcsolódó világlátás minden bizonnyal az ókori Indus-völgyi civilizációban gyökerezik. Az elnevezés a szanszkrit judzs tőből ered, mely jelentése: összekapcsolni, egyesülni. Hasonlít a religio (összekapcsol) latin szóra, amelyből az angol religion (vallás) ered. A vallás és a jóga célja tehát ugyanaz: egyesülni, összekapcsolódni Istennel. A jóga a test, a tudat és a lélek egyesítésére történő utalásként is értelmezhető, egyesülést a legbensőbb lényegiségünkkel, ami a buddhizmus esetében a megvilágosodott tudatot jelenti. 

Göbölyös N. László írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!