Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Az energiatakarékosság megéri

Népszava|2018. febr 7. 05:22
[A+ A-]

Népszava fotó

Bár a január 1-je óta az új épületekre vonatkozó „költségoptimalizált” építési követelmények a beruházást kevesebb mint tíz százalékkal drágítják, az ingatlan értéke a korábban átadottakhoz képest csak emiatt 10-30 százalékkal nő, a rezsiköltség pedig több mint 20 százalékkal visszaesik – vázolta kérdésünkre tegnapi, „Elég gazdagok vagyunk, hogy még sokáig pazaroljunk?” című konferenciájuk kapcsán Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az új szabályok átlag 5-8 centivel vastagabb szigetelést követelnek meg - tette hozzá Kruchina Sándor, az Austrotherm szakmérnöke.

A Debreceni Egyetem kutatása szerint 30 éves távon a legkisebb beruházási és fenntartási összköltséget faelgázosító kazán mellett a teljes felújítás mutatja - ismertette Servenyák Krisztina energetikai szakmérnök. Varga Dénes szakértő túlzottnak és átgondolatlannak ítélte a mostani lakástámogatásokat. Felhívta a figyelmet, hogy 2020-ra a jelenlegi engedélyek és hírek alapján egyetlen lakás átadása se várható. Ez talán nem független attól, hogy akkortól elvileg visszaugrik az új építésű lakások áfája a mostani 5 százalékról 27 százalékra. Arra az esetre, ha a kabinet mégis meghirdetné az áfakedvezmény időbeli kitolását, 2021 utánra várna újabb felfutást. Ma a piacon inkább a jövőbeni igények jelennek meg, ami a későbbiekre visszaeséssel fenyeget. Ugyanez történt 2000 után, amit 2004 és 2013 között nagyarányú igényzuhanás követett. A cseh és a szlovák adatok jóval kiegyenlítettebbek. Az intézkedések mindeddig nem csökkentették az elmaradottabb térségek leszakadását.

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára hitet tett az engedélyeztetés és az ügyintézés folyamatos egyszerűsítése mellett. Kiemelte a panellakók életminősítő-programját övező szakmai egyeztetést, aminek nyomán számos különálló élethelyzetet és így megoldási formát azonosítottak. Füleky Zsolt szerint ezen belül a kiköltözéseket „minimalizálnák”. (Ehhez képest a kabinet, azon belül is Füleky főnöke, Lázár János kancelláriaminiszter tavaly ősszel kifejezetten a panellakók kiköltöztetését és az épületek részbeni vagy teljes elbontását indítványozta.)

René van Hell holland nagykövet, illetve a lakások energetikai felújításával foglalkozó holland Energiesprong nemzetközi piacfejlesztési vezetője, Ron van Erck kiálltak az energiahatékonyság hasznossága mellett. Számításaik szerint egy energetikailag teljesen önellátó ház fűtési rendszere 10-15, napelemei mintegy harminc, az épületelemek pedig 50 évig szavatosak.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete beruházók körében végzett, Barta Zsombor elnök idézte felmérése szórt eredményt hozott: sokan fontosnak tartják a környezettudatos építkezést, ám még jelentős számban helyezik ezek fölé a lehető legolcsóbb kivitelezést.

Szabó Tamás, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. központi ügyfélszolgálati vezetője bemutatta kerülete passzívházas beruházásait. Irodaközpontok mellett bérházfejlesztéseket is ismertetett. Ezek bérleti díja négyzetméterenként 1100 forint körül várható. Alain Nadeau bemutatta az Európai Befektetési Bank kínálta lehetőségeket, Szabó Sándor, az állami MFB értékesítési és ügyfélkapcsolati igazgatója pedig a 115 milliárdos keretű kamatmentes lakossági energiahatékonysági hitelnek csapott hírverést. Kérdésünkre Milassin Levente szóvivő közölte: a program tavaly áprilisi indulása óta 10 milliárd forintot kötöttek le. Ezt nem tekintik kudarcnak: többször könnyítettek a feltételeken és ez előtt a jövőben is nyitottak.

Marnitz István

Lájkoljon minket a Facebook-on is!