Előző
Következő
új cikk

Külföld

Megszavazta a marosvásárhelyi iskola újraalapítását a szenátus

nepszava.hu|2018. febr 7. 14:12
[A+ A-]

Szavazás a Román Parlamentben (Palatul Parlamentului). Illusztráció: Shutterstock

A bukaresti szenátus döntő házként elfogadta szerdán a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, írja az MTI.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztette a parlament elé a tervezetet a bezárt iskola újraalapításáról. Az iskola önálló jogi intézményként fog működni, a már korábban elindult osztályokkal. Ez a legjobb megoldás, mert ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni, a tanintézményt csak az szüntetheti meg, aki létrehozta: kizárólag a parlament – mutatott rá Kelemen Hunor, az RMDSZ közleményében.

A Maros megyei tanfelügyelőség szeptember elején függesztette fel a magyar tannyelvű katolikus iskola működését egy tavaly kezdődött, az iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárásra hivatkozva. Az intézkedésre válaszul a magyar kormány bejelentette, hogy csak akkor fogja támogatni Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), ha Bukarest megnyugtatóan rendezi a tanintézet jogi státuszát. A romániai PSD szociáldemokrata párt elnöke, Liviu Dragnea egy telefonbeszélgetés alkalmával már tavaly ősszel megígérte Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a román kormánypárt megoldja a marosvásárhelyi iskolaügyet, hétfőn pedig a Bukarestben tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek is megerősítette: pártja támogatja a felekezeti iskola megalapításáról szóló tervezetet.

A szenátus döntését közel félórás parlamenti vita előzte meg. Ennek során Cseke Attila, az RMDSZ frakcióvezetője arra emlékeztette szenátortársait: Románia alkotmányában és törvényeiben garantálja a kisebbségek jogát etnikai és vallási identitásuk megőrzéséhez. Hozzátette: a törvényt a kormány által megfogalmazott ajánlásokhoz igazították, így alkotmányosságához és szabályszerűségéhez nem fér kétség. Az iskolaalapítást ellenezte a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP). Érvelésük szerint ez egy jogerős bírósági döntést bírálna felül, így törvényellenes. Serban Nicolae, a PSD szenátusi frakcióvezetője ezzel szemben rámutatott: a politikai egyezségektől függetlenül a nemzeti és vallási kisebbségek is adófizető állampolgárok Romániában, akiknek joguk van az identitásuk megőrzését szolgáló oktatáshoz. A kormánykoalíció voksain kívül az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetségtől (USR) is értékes támogatást nyújtott az ügynek. Mihai Gotiu frakcióvezető-helyettes rámutatott: sajnálatos, hogy Romániában olyan helyzet alakult ki, amikor egy iskola megalapításához sarkalatos törvényre van szükség, de az oktatáshoz való jog nem lehet politikai alku tárgya, a gyermekek és szülők érdeke minden mást felülír.

A tervezetet végül 71 törvényhozó támogatta, 20 ellenezte, négyen tartózkodtak. Az ehhez hasonló sarkalatos törvényekhez 69 igen-szavazatra van szükség, így azt a szenátus elfogadta. Mivel decemberben már a képviselőház is megszavazta az iskola újraalapítását, annak hatálybalépéséhez elvileg már csak Klaus Iohannis államfő aláírására van szükség. A törvény kihirdetését azonban a jobbközép ellenzéki pártok előzetes normakontrollal próbálják hátráltatni: mind a PNL, mind a PMP vezetői nem sokkal a szenátusi szavazás után bejelentették, hogy óvást emelnek a törvény ellen az alkotmánybíróságon.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!