Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fidesz-ügynökök a PDSZ-nél?

Népszava|2018. febr 7. 14:54
[A+ A-]

Belső „bizalmi válságról”, a szakszervezet működésképtelenségéről, „beépült fideszes ügynökökről” ír annak a bejegyzésnek a szerzője, amelyik kedd éjjel került fel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Facebook-oldalára. Az írás szerint a PDSZ Országos Választmányának többsége január 5-én lemondott abból a célból, hogy egy rendkívüli kongresszus keretében teljes tisztújításra kerüljön sor.

„A PDSZ Felügyelő Bizottsága is lemondott. (…) A szervezeten belüli feszültséget csak a rendkívüli teljes körű tisztújító kongresszuson lehet feloldani, ahol megmérettetésre kerülnek azok a PDSZ-tagok, akik vezető tisztséget kívánnak betölteni a PDSZ testületében” – olvasható a levélben, amit bár senki nem jegyzett névvel, a szöveg egyértelmű utalást tesz arra, hogy a szerző a Felügyelő Bizottság egyik lemondott tagja. Úgy véli, a lemondások miatt a PDSZ Országos Választmányának határozatképessége rövidesen megszűnik, emiatt a szakszervezet is működésképtelenné válhat. „A PDSZ elnöke azonban nem akarja összehívni a kongresszust, azt minden eszközzel akadályozni igyekszik” – tette hozzá.

– Ez egyszerűen hazugság – nyilatkozta lapunknak Mendrey László. A PDSZ elnöke hangsúlyozta, a kongresszus összehívásának megvannak a szabályai, azokat ha akarná se tudná megkerülni. – A Facebook-on megjelent állásfoglalás nem a szakszervezet hivatalos álláspontja, azt senki nem hagyta jóvá, és egyoldalú tájékoztatást közöl – mondta. Mendrey nem tagadta, valóban vannak belső feszültségek, ám a szakszervezet saját jogászai, illetve más, külsős jogászok is egyértelműen megerősítették, hogy a PDSZ Országos Választmánya továbbra is határozatképes. A héten pedig választmányi ülést tartanak a helyzet rendezése érdekében.

Arra a kérdésünkre, valóban lehetnek-e „beépült fideszes ügynökök” a szakszervezetben, Mendrey nem tudott válaszolni. – Az viszont aggasztó, hogy most nálunk, múlt héten pedig a Pedagógusok Szakszervezeténél (PSZ) történtek hasonló dolgok. Az ilyen események, a megosztottság keltése a Fidesz érdekét szolgálják.

Megírtuk: a PSZ-nél ugyancsak belső harcok alakultak ki abban a kérdésben, hogy a szakszervezet csatlakozzon-e a kormány által létrehozott Köznevelés-stratégiai Kerekasztalhoz. A botrányt ebben az esetben is egy ellenőrizetlen Facebook-bejegyzés robbantotta ki, amelyben a korábbi döntésekkel és megállapodásokkal szembemenve arról írtak, hogy a csatlakozásról már meg is kezdődtek az egyeztetések. A PSZ elnöke, Galló Istvánné úgy nyilatkozott, az ellentétek a szakszervezet szakadásához vezethetnek. A PSZ hétfői vezetőségi ülése után szűkszavúan csak annyit közölt: az utóbbi napok „félreértésekkel és kommunikációs zavarokkal terhelt időszakát” lezárták.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!