Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tiltott fegyverek - Vizsgálat indul Aszad ellen

nepszava.hu|2018. febr 7. 16:26
[A+ A-]

Dúma, Kelet-Gúta: Az Aszad-rezsim keddi légicsapásában 47 civil vesztette életét. Fotó: Hamza Al-Ajweh / AFP

Vizsgálatot indít az Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a feltételezett mérgesgáz-támadások ügyében, tudósít az MTI. A hágai székhelyű szervezet szerdai közleményében tudatta, számba veszi a vegyifegyver-használatról szóló összes bejelentést, amely szerint a szíriai kormányerők mérges gázt vetettek be.

A nyilatkozat szerint a „hiteles forrásokból származó bejelentések” komoly aggodalomra adnak okot: az elmúlt hetekben több hír is érkezett arról, hogy a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim hadserege tiltott fegyvereket használt Damaszkusz és a kelet-gútai települések környékén. Az OPCW kijelenttette: a nemzetközi egyezmények megszegőit felelősségre kell vonni, a rendkívüli hatású fegyvereknek pedig nincs helye a mai világban.

Az ENSZ háborús bűncselekményekben illetékes szakértői kedden jelentették be, hogy vizsgálják azokat a jelentéseket, amelyek szerint klórgázzal töltött bombákat vetettek be civilek ellen Szíriában az idlíbi Szarakib és a kelet-gútai Dúma településeken. A genfi székhelyű, Szíriával foglalkozó független ENSZ-vizsgálóbizottság szerint az ellenzéki fegyveres csoportok kezén lévő, Damaszkusz melletti Kelet-Gúta ostromai kimerítik a polgári lakosság válogatás nélküli bombázásának és szándékos kiéheztetésének a nemzetközi bűntényét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!