Előző
Következő
új cikk

Külföld

Brexit: szankciós mechanizmust hozna létre az EU

nepszava.hu|2018. febr 7. 17:48
[A+ A-]

Az Európai Bizottság épülete, Brüsszel. Fotó: Alexandros Michailidis / SOOC

Szankciós mechanizmust hozna létre az Európai Bizottság az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépését kísérő átmeneti időszakra, tudósít az MTI. Így ha a kilépő ország uniós jogot sért, Brüsszel lezárhatná a brit vállalatok elől az egységes uniós piac bizonyos részeit. Erre olyan esetekben kerülne sor, mikor egy vitás ügy rendezése túl sokáig tartana az Európai Bíróságon.

A szövegben arra is kitérnek, hogy a szigetországnak az esetleges átmeneti időszakban tartózkodnia kell majd minden olyan lépéstől, amely „valószínűsíthetően ellentétes az EU érdekeivel” a nemzetközi szervezetekben. A Politico brüsszeli hírportál szerint „szigorúan értelmezve” ez azt jelenti, hogy London nem mehetne szembe az európai uniós állásponttal például az ENSZ, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vagy a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az EU-t tömörítő G20-csoport ülésein.

A brit kilépést kísérő átmeneti állapot feltételeiről szóló tervezetet szerdán tette közzé az Európai Bizottság, de az már kedden kiszivárgott. Mint a Guardian írja, a szöveg igazolni látszik a britek Brexittel kapcsolatos legnagyobb aggályait: egy olyan átmeneti időszak jöhet, mikor az ország gyakorlatilag az EU szabályozásai alá tartozik, de anélkül, hogy azok alakításába beleszólása lenne.

Az unió és a szigetország képviselői a jövőhéten négy napos tanácskozást tartanak a Brexit feltételeiről; a most megjelent dokumentum ebben az EU álláspontja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!