Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tanárokat képeznek a menekültekből

nepszava.hu|2018. febr 8. 10:47
[A+ A-]

Másfél év alatt kaphatnak tanári diplomát szír menekültek Németországban a "Refugee Teachers Program" keretében, mely egyedül Brandeburg tartományban, azon belül Potsdamban működik.

 A helyi egyetemen indított első kurzusra 26 jelentkezőt vettek fel, aki heti öt napban, napi 8 órában tanulta a német nyelvet és a pedagógiai ismereteket. A tanári diplomát "nem adták ajándékba", a német nyelvvizsgán elsőre 14 hallgató nem ment át, a résztvevők egyharmada pedig végül nem tudta képesítéssel zárni a tanfolyamot, mert nem felelt meg a szigorú követelményeknek.

Akik sikeresen fejezték be a tanfolyamot, az előzetes tervekkel ellentétben eddig nem kaptak főállást egy helyen, hanem "jolly jokerként" ott segítenek, ahol szükség van rájuk. Ha kell, akkor helyettesítenek, de segítenek tolmácsként vagy hivatalos fordítások megírásában is.

Brandenburgban az előrejelzések szerint öt év múlva 293 ezer iskolás korú menekült lesz, és 25 ezer betöltetlen pedagógus állás. Szíriából tizenegyezer tanári diplomával rendelkező menekültet tartanak nyilván Brandenburgban.

Tavaly ősszel 29-en kezdték el a második tanfolyamot, ők jövő tavasszal végeznek. A Refugee Teachers Program további folytatására egyelőre nincs anyagi forrása az egyetemnek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!