Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hárman segítik, ha rájön a szükség - A farsangi herceg nehéz élete

nepszava.hu|2018. febr 8. 12:50
[A+ A-]

Illusztráció/AFP

Nem kizárólag fény és pompa a farsangi herceg élete Németországban. Ezt a címet egy évre adják, birtokosának ebben az időszakban mindent alá kell rendelnie a feladat ellátásának. A Der Spiegel című hetilapnak neve elhallgatását kérve nyilatkozott az egyik nagyváros farsangi hercege.

"Gyermekkori álmom vált valóra, amikor én lehettem a farsangi herceg - mondta a 49 éves férfi. - Kisgyermekkoromtól kezdve minden évben igyekeztem minél több farsangi rendezvényre eljutni, és irigykedve néztem a herceget, akit mindenki körülrajong. Amint lehetett, tizennyolc éves koromban tagja lettem a város farsangi egyesületének, és aktívan részt vettem a különböző események előkészítésében. Négy évvel ezelőtt pályáztam először a farsangi herceg címére, tavaly végre teljesült az álmom, az elmúlt egy év életem legboldogabb és egyben legnehezebb időszaka is volt."

A férfi szerint az embereknek fogalmuk sincs arról, mennyire megváltozik valakinek az élete, aki herceg lesz: kiadásaiból szerinte egy jobb autót is vehetett volna, szabad ideje szinte egyáltalán nem volt, igaz, rengeteg élménnyel gazdagodott.

"Nincs családom, ezért otthon senkivel sem kellett elszámolnom a távol töltött idővel, túlzás nélkül mondhatom, minden hétvégén több rendezvényen vettem részt, de a hétköznap estéim is csak elvétve voltak szabadok. Iskolákba, kórházakba, otthonokba hívtak, még pszichiátriai betegeknél is jártam, sokszor az otthonomtól távolabb vendégeskedtem, ilyenkor az úti- és szállásköltséget én álltam. Mindenhova hercegnek beöltözve kellett elmennem, a ruha karbantartása komoly költségekkel járt, arról nem is beszélve, hogy például a WC-zéshez három ember segítségére volt szükségem, enélkül nem tudtam kibújni az öltözékből. Ennek annyi előnye volt, hogy sehol sem ittam sokat, igyekeztem minél kevesebbszer kitenni magam ennek a tortúrának. A farsangi időszakban arra is volt példa, hogy egy nap alatt 16 rendezvényen kellett megjelennem. Nagyon fárasztó volt, rengeteg pénzembe került, mégis életem legszebb időszakaként emlékszem erre az egy évre."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!