Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tizenegyszeresére nőtt a gyógyszer ára - Nyugi, Németországban

nepszava.hu|2018. febr 8. 13:57
[A+ A-]

Tizenegyszeresére emelte a szklerózis multiplex (krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin) új gyógyszerének árát a svájci Roche gyógyszergyár. A német betegek az eddigi 3 ezer helyett 33 ezer eurót kénytelenek fizetni érte évente.

Az ARD állami televíziós csatorna "Kontraste" című műsorában a gyógyszergyártó arra hivatkozott, hogy az eddigi hatóanyag, a Rituximab engedélye lejárt, az új, az Ocrelizumb ezzel szemben sokkal hatékonyabb. Német szakértők szerint az Ocrevusban húsz évig használt Rituximab semmivel sem volt rosszabb. "Mindkét hatóanyag ugyanazt a hatást éri el, kikapcsolja bizonyos vérsejtek működését" - mondta Bernhard Hemmer, a betegség szakértője.

Mivel azonban csak az új szernek van hivatalos engedélye, a német háziorvosok kötelesek ezt felírni, ami becslések szerint évente kétmilliárd euró többletköltséget jelent az egészségbiztosító számára.

Svédország elzárkózott a gyógyszercserétől, és a gyártó nyomása ellenére továbbra is a régit írják fel a betegeknek az orvosok.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!