Előző
Következő
új cikk

Külföld

Elegük van az óraátállításból

nepszava.hu|2018. febr 8. 15:07
[A+ A-]

Shutterstock fotó

Az Európai Parlament képviselői az évente kétszer esedékes óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát kezdeményezték.

A nagy többséggel elfogadott EP-állásfoglalás szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a széles nyilvánosság nem kér az évente kétszer, márciusban és októberben esedékes óraátállításból.

A témával foglalkozó tanulmányok alapján a szabályozás előnyei kétségesek, az emberi egészségben bekövetkezett negatív hatások azonban kimutathatók. Az MTI híre szerint az EP-képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy végezzen alapos értékelést a nyári időszámításról szóló irányelvről, és szükség esetén tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára.

Az Európai Bizottság január végén döntötte el, hogy információkat gyűjt arról, mi indokolhatja a nyári és a téli időszámításra, ismertebb nevén az óraátállításra vonatkozó irányelv módosítását. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegelik.

A kérdés napirendre tűzését Finnország kezdeményezte: állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!