Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Békeharc

Népszava|2018. febr 9. 06:09
[A+ A-]

Észak-Korea a nyomaték kedvéért tegnap délelőtt még rittyentett egy díszszemlét a Phenjan központjában található Kim Ir Szen téren, 13 ezer katona részvételével, 37 ezres lelkes nézőközönség előtt. Hivatalos bejelentés szerint a hadsereg megalakulásának 70. évfordulójáról kívántak ezzel megemlékezni. Kész szerencse, hogy az évforduló csak április 25-én lesz, így véletlenül sem hiszi el senki azt, amit mondanak. A katonai parádé valójában a ma kezdődő phjongcshangi téli olimpiához intézett üzenetek egyike volt.

Mert üzenetből van egy egész csokorra való. Először is az, hogy Észak-Korea hajlandó nem csupán elküldeni sportolóit a demilitarizált övezettől 80 kilométerre délre rendezett játékokra, hanem egységes koreai csapatot alkotnak, együtt a dél-koreai versenyzőkkel. El lehet képzelni a közös csapat körül szorgoskodó edzők, szakvezetők, egyéb személyzet titkosszolgálati rendfokozatát. Élménydús szakmai tapasztalatcsere lesz mindkét fél számára.

Az üzenetcsokor mosolygós kategóriájába esik még az is, hogy Phenjanból 22 fős politikai delegáció érkezik a megnyitóra. Tagja Kim Jo Dzsong, a Koreai Munkapárt agitációs és propaganda osztályának helyettes vezetője, de ennél fontosabb, hogy ő a diktátor, Kim Dzsong Un húga. A küldöttséget fogadja a dél-koreai elnök.

De mielőtt bárki azt hinné, hogy néhány lesiklás között kitörhet a koreai béke, le kell hűteni a túlzott reményeket. A megnyitón ott lesz Mike Pence amerikai alelnök, és napok óta azt találgatják, létrejön-e találkozó Pence és az észak-koreai küldöttség között. Ennek próbált véget vetni a KCNA hivatalos phenjani hírügynökség, amikor közölte: a delegációnak nem áll szándékában találkozni az amerikaiakkal. Ez tehát az üzenetcsokor tövises része, és minden jel szerint ezt kívánták nyomatékosítani a sebtében megszervezett díszszemlével is.

Kárpáti János