Előző
Következő
új cikk

Külföld

Amerikai beavatkozás Szíriában: 100 halott

nepszava.hu|2018. febr 8. 15:54
[A+ A-]

Az SDF egy milicistája Szíriában - a kép illusztráció. Fotó: DELIL SOULEIMAN / AFP

Szerda éjjel Aszad-párti csapatok támadást indítottak a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) állásai ellen az Iszlám Államtól visszafoglalt kelet-szíriai Deir ez-Zór városnál. A támadásban 500 katona vett részt, tüzérséggel, tankokkal, rakéta-sorozatvetőkkel támogatva, értesült a Reuters amerikai katonai forrásokból. Feltételezések szerint területszerzés volt a támadás célja, illetve a kúsámi olajmező ellenőrzés alá vonása.

Az eset azért különleges, mert az Egyesült Államok határozott fellépéssel megvédte szövetségeseit. Aszad csapatai az amerikai tüzérségi- és légicsapások eredményeként 100 főt vesztettek, és visszavonulni kényszerültek. Az SDF oldalán mindössze egy sérültről lehet tudni, amerikai áldozat nem volt. Szerepet játszhatott a beavatkozásban, hogy az SDF és az Egyesült Államok együttműködése jegyében számos amerikai katona tartózkodik az SDF megtámadott bázisán.

A támadók pontos kilétéről egyik érintett sem közölt információt. A szír állami média szerint az Iszlám Állam és a kurdok ellen harcoló milicistákat ért az amerikai csapás. Az amerikai parancsnokság a harcok alatt végig kapcsolatban állt az Aszad-rezsimet támogató orosz erőkkel, hogy ne kerülhessenek egymással szembe a csatatéren.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!