Előző
Következő
új cikk

Külföld

Erdogan nem ül tárgyalóasztalhoz a „gyilkos” szíriai elnökkel

nepszava.hu|2018. febr 8. 16:17
[A+ A-]

Erdogan beszédet mond az államfői palotában, 2018. február 8. Fotó: KAYHAN OZER / ANADOLU AGENCY

Törökország nem ül tárgyalóasztalhoz a „gyilkos” szíriai elnökkel, Bassár el-Aszaddal a szíriai kurd fegyveresek ellen indított afríni török hadművelettel kapcsolatban – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan az államfői palotában polgármesterek előtt. „Mi beszélnivalója van Törökországnak egy gyilkossal, aki megölte egymillió állampolgárát” – fogalmazott a török elnök az MTI szerint. Erdogan kijelentésével a kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnökének, Kemal Kilicdaroglunak az állítólagos felvetésére reagált. Erdogan szerint Kilicdaroglu azt mondta, hogy a török haderőnek nem kéne túlságosan a szíriai határ mögé mennie, Ankarának pedig meg kéne beszélnie Damaszkusszal a katonai beavatkozás ügyét.

Erdogan kiemelte: Törökország számára most a szíriai nép, a Törökországban tartózkodó 3,5 millió szíriai menekült hazatérése, és nem Aszad a fontos. Erdogan csütörtöki beszédében arról is beszámolt, hogy már 135 ezer szíriai menekült költözött vissza arra a kétezer négyzetkilométeres területre Észak-Szíriában, amelyet a török haderő az Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadművelet keretében 2016 augusztusa és 2017 márciusa között tisztított meg az Iszlám Állam szélsőségeseitől.

Békét hirdető szavaira némileg rácáfol, hogy Törökország január 20-án nagyszabású offenzívát indított az északnyugat-szíriai Afrín körzetet ellenőrző, a régió stabilitásáért küzdő kurd Népvédelmi Egységek (YPG) ellen. Ankara szemében az YPG – az Iszlám Állam ellen harcoló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) gerincét adó szervezet – a törökországi szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezet.

Törökország a szíriai polgárháborúban mérsékelt ellenzéki arab erőket támogat és Aszad távozását követeli. Ez irányú követeléseit ugyanakkor visszafogta, mióta a damaszkuszi rezsim szövetségeseinek számító Oroszországgal és Iránnal kezdett együttműködni a hetedik évébe lépő konfliktus politikai rendezése érdekében. Az utóbbi időben – éppen a január 20-án indított Olajág hadművelet kapcsán – egyre több a súrlódás az SDF-et támogató Egyesült Államok és a szintén NATO-tag Törökország között. Mint arról szerdán a Washington Times beszámolt, Erdogan a napokban ismét azt hangoztatta, bizonyos körülmények közt terroristának tekintik az YPG-t támogató amerikai csapatokat is.

Putyin és Erdogan megállapodott 
Szintén csütörtökön közölte a Kreml sajtószolgálata, a katonai és titkosszolgálati fellépés koordinálásának erősítéséről állapodott meg Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan, tudósít az MTI.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, a két elnök telefonon megvitatta a szíriai rendezéssel kapcsolatos legközelebbi orosz-török-iráni csúcstalálkozó lehetőségét is, amelynek dátumában egyelőre nem állapodtak meg. Török sajtóértesülések szerint a csúcsot Isztambulban rendezik majd meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!