Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Mészárosék Spar-üzleteket vesznek

Népszava|2018. febr 8. 20:55
[A+ A-]

Vidéki nagyvárosokban, üdülőhelyeken, megyeszékhelyeken, illetve Pest megyei településeken 18 kereskedelmi ingatlant vásárolt a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó az Appeninn Holding, amelynek részvényeit a Budapesti Értéktőzsdén is jegyzik. Az ingatlanok közös tulajdonsága, hogy ezek mindegyikében Spar üzletek működnek. Az épületek korábbi tulajdonosaitól, az Erste Ingatlan Befektetési Alaptól, valamint az Erste Euro Ingatan Befektetési Alaptól vásárolt az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt., a tranzakcióhoz az Erste Alapkezelő Zrt. Ingatlan Befektetési Bizottsága is hozzájárult – tudta meg lapunk a cégtől. A tranzakció értéke 14,5 millió euró, azaz megközelítőleg a 4,5 milliárd forint, a befektetés éves hozama a tranzakció teljes ügyleti értékéhez viszonyítva 12,7 százalék.

A 18 településen elhelyezkedő, az Appeninn tulajdonba került áruházakat a SPAR Kereskedelmi Kft. hosszú távú szerződés alapján bérli. (A pontos elhelyezkedésüket egyenlőre nem kívánta közölni a cég.) Az ingatlanok bérbeadásából származó éves bevétel meghaladja az 1,8 millió eurót (572 millió forint). A tranzakcióval gazdát cserélt összesen több mint bruttó 18 ezer négyzetméternyi kereskedelmi terület mellett, a felépítményekhez tartozó összesen közel 80 ezer négyzetméternyi telek és kevéssel több, mint 1200 parkolóhely is.

Ez a tranzakció az Appeninn Holding új tulajdonosa által korábban bejelentett növekedési stratégia következő lépése, amellyel prémium kategóriás, illetve magas jövedelemtermelő képességű irodákkal és kereskedelmi ingatlanokkal bővül a társaság portfóliója.

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. egyébként Magyarország egyik dinamikusan növekvő ingatlanbefektetési és vagyonkezelő társasága. A 2009-ben alapított vállalat olyan ingatlanprojektek megvásárlására és kezelésére fókuszál, melyek hozamtermelő képessége átlag feletti. Ilyen célterület többek között az A- és B-kategóriás irodaházak, valamint az ipari és logisztikai ingatlanok piaca. A társaság tulajdonában lévő összesített ingatlanterület nagysága a fővárosban és vidéken meghaladja az 55 ezer négyzetmétert, az ingatlanok kihasználtsága pedig 95 százalék feletti - írja magáról a cég.

Az Apennin Nyrt. tavaly decemberben arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt., a Konzum PE Magántőkealap, valamint a Konzum Management Kft. együttesen 51,34 százalékos, többségi befolyást szerezhet az irodaházakat, ipari és logisztikai ingatlanokat tulajdonló, illetve üzemeltető Appeninn Holding Nyrt. felett. A Budapesti Értéktőzsde honlapján fellelhető adatok szerint, öt százalék feletti tulajdonosokként jelenleg a Konzum Nyrt. 23,86, Konzum PE Magántőkealap pedig ugyancsak 23,86 százaléknyi részvényt birtokol. A közkézhányad 52,28 százalék.

Bonta Miklós

Lájkoljon minket a Facebook-on is!