Előző
Következő
új cikk

Az I. világháború

Az amerikai kormány helyesli a háború folytatását ellenünk

Népszava-összeállítás|2018. febr 9. 08:00
[A+ A-]

Németországnak és Ausztria-Magyarországnak a Wilson elnök békeföltételeire adott válasza a legkevésbé sem kielégítő

A „New York Times," az amerikai kormány félhivatalos nyilatkozatát közli, amely válaszul szolgál Czernin gróf és Hertling kancellár beszédeire. A nyilatkozat így hangzik:

Az amerikai kormány azt hiszi, hogy Németországnak és Ausztria-Magyarországnak a Wilson elnök békeföltételeire adott válasza a legkevésbé sem kielégítő abban a formában, ahogyan mindkét állam hivatalos szóvivői kifejezésre juttatták.

Ily körülmények között a szövetségesek haditanácsának azt a határozatát, hogy a háborút teljes erővel folytatni kell, Wilson elnök és tanácsadói teljes mértékben helyeslik. Wilson a Lloyd George részéről körvonalozott összes hadicélokat helyesnek ismerte el. Több pontra vonatkozóan, főként Elszász-Lotharingiára nézve, az Egyesült Államok elnöke még világosabb formában nyilatkozott, mint az angol miniszterelnök, nyomatékosan hangoztatván, hogy a háború csupán akkor érhet véget megnyugtató módon, ha a Franciaországon e két tartománya elrablásával ejtett jogtalanságot jóvá teszik.

Minthogy Hertling gróf Wilson elnöknek és Lloyd Georgenak Elszász-Lotharingiára vonatkozó nyilatkozataival szemben elutasító álláspontra helyezkedik, nincs más hátra, minthogy újból katonai - nyomást gyakoroljunk az ellenségre.

Népszava 1918. február 9.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!