Előző
Következő
új cikk

Külföld

Leszavazó gombot tesztel a Facebook

nepszava.hu|2018. febr 9. 11:03
[A+ A-]

A régi gombok mellé jön egy új - Fotó: AFP/Gerard Julien

Parázs vita kezd kialakulni a Facebook új tesztjéről, miközben a leszavazó (downvote) gombot egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban próbálják ki. A dolog érdekessége, hogy az új funkcióval - melyről azt mondják, nem dislike-gomb - a hozzászólásokat lehet minősíteni.

A downvote-jelzés tesztjéről a Techrunch  számolt be, eszerint a cél az, hogy ha valami nem tetszik egy-egy hozzászólásban, arról így lehet értesíteni a legegyszerűbben a Facebook-adminisztrációt. 

Kérdés, hogy a "feljelentő" gombbal mi a célja a világot igája alá hajtó nagyvállalatnak. Mark Zuckerberg korábbi bejelentései azt jelezték, fordulatokra lehet számítani a Facebook gyakorlatában, vissza akarják szorítani a médiaoldalakat és a konfliktusmentes lájkolgatást. Helyette a családbarát közlemények előtérbe helyezését harangozták be 2018-tól, ami jókora felhördülést váltott ki a közönségét talán túlságosan is a Facebook-ra terelő médiavállalatok körében.

Az új tesztben a 'like' és a megosztógomb mellett található a "leszavazó gomb", amely mögött újabb opciók tűnnek föl. A "leszavazó" jelezheti, hogy szerinte a hozzászólás sértő, félrevezető vagy témaidegen (offtopic). Hogy utána mi történik, azt nem lehet tudni.

Anélkül, hogy sejteni lehetne az új ötlet következményeit, annyit azért megjegyzünk, hogy a downvote-gomb alkalmasnak tűnik arra, hogy egymásnak ugrasszák vele a felhasználókat. (Ez nálunk sokszor gomb nélkül is kiválóan működik.)

Majd meglátjuk. 

Rab László

Lájkoljon minket a Facebook-on is!