Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Cukorbetegséget is jelez az okosóra

nepszava.hu|2018. febr 9. 19:00
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

Akár 85 százalékos pontossággal is jelzi a cukorbetegséget az Apple okosórája, ha megfelelő algoritmussal párosítják - írja a HVG egy friss tanulmány adatai alapján.

A 14 ezer okosóra-tulajdonos egészségügyi adatait vizsgáló, amerikai kutatás eredményei szerint a pulzusmérő funkció 462 felhasználónál ismerte fel a cukorbetegséget. Egy 2015-ös tanulmányból kiderült, hogy a nyugalmi pulzusszám és a pulzusszám változékonyságának összevetése jól jelzi a cukorbetegség jelenlétét és a magas vérnyomást. Ennek alapján használták fel a kutatók az okosórák adatait a cukorbetegség azonosítására. Vizsgálataikhoz mesterséges intelligencián alapuló, több mint 200 millió méréssel trenírozott algoritmust (DeepHeart) is használtak, és végül 85 százalékos pontosságot tudtak elkönyvelni.

Az Apple Watchot már korábban is használták különféle egészségügyi felmérésekre, 97 százalékos pontossággal sikerült detektálni a szívritmuszavart, 90 százalékos pontossággal az alvási apnoét, és 82 százalékos pontossággal a magas vérnyomást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!