Előző
Következő
új cikk

Belföld

Polt leváltását kérik Ádertől

nepszava.hu|2018. febr 9. 16:46
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Nyílt levélben kéri Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője Áder János köztársasági elnöktől, hogy a Tiborcz-ügyben mutatott „pártos” hozzáállása miatt fossza meg a hivatalától Polt Péter legfőbb ügyészt.

A levél szerint „a Magyar Köztársaság legfőbb ügyészével, dr. Polt Péterrel kapcsolatosan számos alkalommal merült fel a gyanú, hogy olyan ügyekben, amelyekben a miniszterelnökhöz, illetve a kormányhoz közel álló személyekkel, gazdasági társaságokkal kapcsolatosan kellene eljárnia, nem jár el pártatlanul: nem indít eljárást, nem emel vádat, akadályozva ezzel az igazságszolgáltatást.

Az ELIOS Innovatív Zrt. ügy vizsgálatának, valamint a miniszterelnök veje, Tiborcz István elleni nyomozásnak az akadályozása azonban egyértelműen bizonyítják, hogy a legfőbb ügyész neki felróható okból nem tesz eleget megbízatásából eredő feladatainak. Az ügyészség a 2014-ben indult nyomozást 2016-ban vádemelés nélkül lezárta, miközben az azóta befejezett OLAF nyomozás dokumentumai egyértelműen arra utalnak, hogy komoly bűncselekmények történtek uniós pénzek elköltése során, mégpedig szervezett jelleggel. A nyomozóhatóság minimális alaposságú vizsgálata esetén az OLAF által összegyűjtött bizonyítékok legalább egy részének az ügyészség birtokába kellett volna jutnia, és ezek a bizonyítékok pedig egyértelműen további lépéseket és vádemelést indokoltak volna. Az ügyészség ennek ellenére nem tett semmit az ügyben.

Tekintettel arra, hogy az ügyészség szervezetét és annak működését a legfőbb ügyész egyszemélyben irányítja, ezért a nyomozás hátráltatásáért a felelősség kizárólag őt terheli. Ezzel Polt Péter hivatalára méltatlanná vált” - írja Jávor Benedek.

„Éppen ezért kérem Elnök Urat, hogy a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló 2011. évi CLXIV. Törvény 23. § (7) cikke alapján haladéktalanul kezdeményezze az Országgyűlésnél, hogy fosszák meg Polt Pétert legfőbb ügyészi hivatalától” - zárul az EP-képviselő Ádernek címzett levele.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!