Előző
Következő
új cikk

Belföld

Gyurcsányt fideszes ellentüntetők várták Újpalotán

nepszava.hu|2018. febr 9. 19:06
[A+ A-]

Úgy tűnik, valóban beindult a választási kampány: a pártok ma már egymás rendezvényeire is rárepülnek. Péntek délután nyolc-tíz táblákkal felszerelt fideszes tüntető várta a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselő-jelöltje rendezvényére érkező pártelnököt, Gyurcsány Ferencet. A Hajdu László kerületi polgármester mellett kampányoló volt miniszterelnök saját bohócsipkás portréjával szembesült - a tüntetők megállni tilos tábláin. A demonstrálók egy bábfigurája pedig azt ábrázolta, mintha Gyurcsány mozgatná Hajdut és Lamperth Mónika kerületi jegyzőt. A fiatalabb korosztályt képviselő tüntetők és az idősebb DK-hívők között némi lökdösődés is történt, de végül a tüntetőket a közvetlen helyszínről kiszorították. Az egyik tüntetőtől pedig elvették tábláját.

Információnk szerint biztosan Fideszhez kötődő fiatalok provokálták a DK-sokat, hiszen azok sokakat azonosítottak közülük, a kerületben "személy szerint ismerik őket". A DK-s Hajdu László nincs könnyű helyzetben: bár még nem dőlt el, hogy kik ellen kellene április 8-án indulnia, egyik vetélytársa korábbi párttársa, a körzetben négy éve még szocialista (pontosabban MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) színekben induló, jelenleg független Móricz Eszter lesz. Móriczot tavaly nyáron kizárták az MSZP-ből, a politikus akkori nyilatkozata szerint azért, mert a 2018-as választásokon a baloldal egyetlen jelöltet akar állítani a kerületben, s ezért az MSZP-nek hátra kell lépnie a DK javára. Móricz akkori nyilatkozata szerint ez a jelölt maga Gyurcsány Ferenc lett volna. Gyurcsány pedig hiába állította akkor, hogy a DK jelölje Hajdu lesz, Móricz minden fórumon igyekezett az MSZP és a DK megegyezését -, hogy a választókerület a Gyurcsány-párté - megfúrni. Ennek érdekében együttműködött a Fidesszel is a kerületi képviselő-testületben, hogy Hajdu polgármesterségét felfüggesszék. Ám ez nem jött össze, a "puccsnak" már megnyert jobbikos képviselő kihátrált, Móricz egyedül maradt a fideszes javaslat támogatójaként a baloldalon, Hajdu pedig polgármester maradt. De nyilvánvaló, hogy korábbi menekült-ellenes nyilatkozati is hozzájárultak ahhoz, hogy az MSZP kizárja soraiból Móricz Esztert.

Hajdu, mint ismert, ugyancsak szocialista színekben politizált, mielőtt követte volna Gyurcsányt a DK-ba. A Fidesz pedig a négy éve győztes László Tamást indítja,

Lájkoljon minket a Facebook-on is!