Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lázár: közösen találtuk ki!

Népszava|2018. febr 10. 05:00
[A+ A-]

Fotó: Azonnali

Szabálytalanságokat sejt az OLAF a hódmezővásárhelyi közvilágítási programban is. A miniszter nemrég azt mondta: Tiborcz Istvánnal együtt dolgozták ki azt.

„Tiborcz Istvánt ismerem polgármester koromból. (...) Közösen találtuk ki, hogy Hódmezővásárhelyen hogy fogjuk a közvilágítást modernizálni, ami nagyszerű program volt.” Ezt Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta még a múlt év novemberében egy kormányinfón, amikor megkérdeztük: miért találkozott, miről beszélt múlt ősszel egy kávézóban Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor miniszterelnök vejével?

A találkozót és a miniszter akkori nyilatkozatát egészen más megvilágításba helyezi az a Tiborcz István egykori érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. ügyeit vizsgáló OLAF-jelentés szerint a hódmezővásárhelyi közvilágítási projektben is súlyos szabálytalanságok, összeférhetetlenségek voltak. A miniszter szavai egyúttal semmissé tették a kormánymédia igyekezetét, amellyel igyekeznek Tiborczot "távolítani" az ügytől, hiszen maga Lázár ismerte el: ők ketten személyesen egyeztettek a projektről.

A hódmezővásárhelyi program ráadásul kulcsfontosságú az ügyben, hiszen miként arra az OLAF-jelentést megszerző 24.hu felhívta a figyelmet, épp Lázár János városából indult az Elios tendergyőzelmeinek története. Az Elios – pontosabban az akkor még ES Holding-nak nevezett cég – ott szerezhetett akkora megrendelésállományt, amelyet később referenciaként tudott felmutatni más közvilágítási tenderen.

Az 24.hu által ismertetett OLAF-jelentés szerint a pályázatokat kiíró, az akkor még Lázár János vezette város szabálytalanságok és összeférhetetlenségek egész sorát követte el a 940 millió forintos közvilágítási megrendelésnél. Az egyik korábbi vesztes versenytárs lett az ES Holding egyik beszállítója, ami egyértelműen tiltott gyakorlat: a versenyzők közötti összejátszás elkerülése miatt ugyanis szigorúan tilos, hogy a tendergyőztes a korábbi versenytársait alvállalkozóként bevonja az üzletbe.

TAKARÉKOS? LED-es fényforrások és hagyományos nátriumégők a hódmezővásárhelyi Kaszap utcában 2011- ben FOTÓ: MTI/KELEMEN ZOLTÁN GERGELY

TAKARÉKOS? LED-es fényforrások és hagyományos nátriumégők a hódmezővásárhelyi Kaszap utcában 2011- ben FOTÓ: MTI/KELEMEN ZOLTÁN GERGELY

A 24.hu írása szerint az OLAF kifogásolta azt is: a magyar közbeszerzési szabályok tiltják, hogy egy cég 10 százalékot meghaladó mértékben alvállalkozó legyen, ehhez képest a megrendelés túlnyomó részét valójában a bevont alvállalkozó végezte el. Az OLAF jelentéséből kiderül az is, hogy Hódmezővásárhelyen a közvilágítási tender kiírásánál és lebonyolításánál bábáskodó tanácsadó cég egyszerre dolgozott a kiíró önkormányzatnak és a kivitelező ES Holding-nak. És a cég szakértője később, az időközben miniszterré előlépett Lázár János munkatársa lett.

Erősen árulkodó az is: az ES Holding úgy nyerte el a vaskos, közel egymilliárdos megbízást 2010-ben, hogy 2008-ban nem volt bevétele, és forgalma még 2009-ben sem érte el a 10 millió forintot.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!