Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Ingyen vetíthető a Kojot a mozikban

Népszava|2018. febr 12. 15:08
[A+ A-]

Forrás: Hungaricom

Tavaly a mozikból viharos gyorsasággal eltűnt, majd a Magyar Filmhétre a nevezést a gyártó cég visszavonta, így a Magyar Filmdíjakon sem indult el Kostyál Márk első egészestés rendezése, a Kojot. A sajtón is átseprő szakmai felháborodásnak megvolt az eredménye: a gyártó Megafilm a hétvégén elérhetővé tette a saját honlapján és a Youtube-on a korunk társadalmi anomáliáit zseniálisan bemutató neo westernt, mely ezáltal – kifogásolható minőségben – felkerült a torrent oldalakra is. Ennél mindenki el tudott volna képzelni elegánsabb megoldást is…

Ám végül úgy tűnik, az alkotók végül ünnepelhetnek: a Megafilm és a forgalmazó Hungaricom (mindkettő Kálomista Gábor producer cége) hétfőn a mozik számára is teljesen ingyenessé tette a profi minőségű DCP kópia kikölcsönzését. Így most már tényleg semmi akadálya annak, hogy a Kojot a kortárs magyar filmtörténet kultikus alkotásává váljon.

„A Filmet övező nézői érdeklődést gyártóként és forgalmazóként nagy örömmel fogadtuk. Szeretnénk a Film számára minél szélesebb nézői platformot biztosítani, továbbá azt a lehetőséget, hogy a nézők, a Filmet mozivásznon tökéletes képi és hangminőségben tekinthessék meg, tisztelve ezzel nézőinket és alkotóink munkáját egyaránt.” – olvasható Helmeczy Dorottya társproducer által lapunknak küldött Megafilm közleményben, mely talán az első olyan megnyilatkozásuk, melyben ennyire büszkén vállalják, hogy a Kojot tulajdonképpen az ő kezük műve is egyben.

Mint hangsúlyozták, megkeresték a budapesti továbbá a vidéki mozikat egyaránt: természetesen az összes forgalmazói költséget ők állják. A produceri iroda szerint azért volt fontos számunkra, hogy kölcsöndíjat ne kérjenek az üzemeltetőktől, mert a Film népszerűsítését és a nézői elérés lehetőségének megteremtését tartották elsősorban szem előtt. Mondjuk, tegyük hozzá, ez a minimum a Youtube-akciójuk után.

– Megkönnyeztem. Együtt, ölelkezve pityergünk az alkotótársaimmal. Örülök. Sok tízezer ember szeretete és kiállása van benne. Köszönöm szépen Emberek! A KOJOT Nektek készült – mondta a Népszavának Kostyál Márk, aki lapunktól tudta meg az örömhírt.   

Megvannak a jelöltek
Öt kategóriában összesen 131 film versenyzett a minap lezárult 4. Magyar Filmhéten a Corvin moziban. A seregszemlére az alkotók a 2017-ben Magyarországon mozi forgalmazásba került, televízióban sugárzott, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették. Hasonlóan az amerikai Oscar-díjakhoz, a Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött a Magyar filmdíjak idei jelöltjeiről.
Az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és lélekről versenyeznek a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjért. A műfaji kategóriák mellett tizenhat szakmai szekcióban - rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv (játékfilmek és tévéfilmek esetében egyaránt), vágó, zeneszerző, díszlet/látvány/jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester – is adnak majd ki díjakat. A legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül az akadémiai tagok újabb körben, újfent titkos szavazással döntenek majd a nyertesekről. A díjátadó gálát március 11-én este, a Vígszínházban rendezik meg.

Csákvári Géza

Lájkoljon minket a Facebook-on is!