Előző
Következő
új cikk

Külföld

Antifasiszta város Észak-Toszkánában

Népszava|2018. febr 13. 05:35
[A+ A-]

Fotó: Shutterstock

Egyedi kezdeményezéssel lép fel egy olasz polgármester a szélsőségek ellen. Antifasiszta várost hozott létre. Terveit nagy siker kíséri.

Az észak-toszkánai Sant Anna di Stazzema sokáig Itália ékszerdobozának számított. 1944 augusztusában azonban a poklok poklát kellett átélnie. A tengerszint felett 600 méter felett elhelyezkedő településen a náci hadsereg elképesztő vérfürdőt hajtott végre. A faluban és a környező településeken mintegy 600 embert mészároltak le. A szerencsésebbek el tudtak menekülni a közeli hegyekbe. Ez a nap élénken beírta magát a helyiek emlékezetébe, hiszen az áldozatok többsége nő és gyermek volt.

Manapság a közeli Stazzemában összesen mintegy 3000-en élnek, írja a Spiegel, ám mindössze harmincra tehető a Sant Annában, az elátkozott faluban maradtak száma. A település a fasiszták áldozatainak emlékhelye lett.

Maurizio Verona stazzemai polgármester attól fél, látván az aggasztó európai és olaszországi fejleményeket, hogy ismét visszatérhet a szélsőségesek kora. A populisták, a radikálisok előretörése több uniós tagállamban valóban nem sok jót sejtet. Úgy véli, sokan lábbal tiporják az antifasizmuson, a liberalizmuson és a demokrácián alapuló olasz alkotmányt. Mind többször kerülnek elő a második világháború sötét korát idéző jelképek például falfirkákon, a közösségi oldalakon, a stadionokban, a labdarúgó mérkőzéseken, a bárokban, de ami a legnagyobb baj, hogy a közbeszédben is. A polgármester úgy véli, veszélybe kerültek mindazok a vívmányok, amelyeket „oly erősnek, stabilnak véltünk”.

Maurizio Verona ezért váratlan bejelentést tett: hogy útját állja a szélsőségek terjedésének, s figyelmeztesse honfitársait a leselkedő veszélyre, Stazzemát antifasiszta városnak kiáltotta ki. Valójában ez egy virtuális, csak az interneten létező települést jelent, ahol bárki „letelepedhet”. Az alapító okiratot Stazzema chartájának nevezik .

A polgármester szerint a virtuális lakók egy háborúk, terror és elnyomás nélküli világba kerülnek. A fejlődés garantált. A város lakói elutasítják a fasizmust, a totalitárius, önkényes rendszereket, a rasszizmust, az erőszakot, a diszkriminációt. Bár szakértők szerint a charta szövegének stílusa nem a magasröptű irodalmi művekét idézi, nem is ez volt a cél. A polgármester megfogalmazta igen sok olasz honfitársának félelmeit, vágyait. Stazzemában óriási sikert aratott a kezdeményezés, olyannyira, hogy háttérbe szorultak a populista Északi Liga támogatói.

A virtuális város lakóinak száma nem egészen két hónap alatt megközelítette a 20 ezret. A polgármester elismeri, sosem számított arra, hogy ennyien csatlakoznak majd. Sőt, már külföldről is sokan jelentették: ők is az antifasiszta településen kívánnak letelepedni.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!