Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egy százalék, egy mandátum

Népszava|2018. febr 13. 05:04
[A+ A-]

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

A listaállítás viharos hetei után már csak az egyéni jelöltek kiválasztását kell lezárni, és a két párt ráfordulhat a kampányra.

Nehéz megjósolni, hányan kerülhetnek be a parlamentbe az MSZP és a Párbeszéd közös listájáról, de az biztos, hogy a frigy miatt a küszöb 5-ről 10 százalékra ugrik. Ha ezt nem érik el, akkor listáról egyetlen képviselőjük sem lesz. Ha bejutnak, 10 százalékos eredménynél, azaz a legrosszabb esetben tízen-tizenegyen számítanak biztos bejutónak. Nagyjából minden plusz százalék, plusz egy embert ültetne a parlamentbe.

A közös listát Karácsony Gergely vezeti, a második helyen Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerepel, őt Hiller István, a választmány elnöke követi. A további – jelenleg bejutónak számító – sorrend: Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető, Gőgös Zoltán elnökhelyettes, Tóbiás József volt pártelnök, pártigazgató, Mesterházy Attila volt pártelnök, Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, Gurmai Zita volt európai parlamenti képviselő és Tordai Bence a Párbeszéd szóvivője.

Fontos megemlíteni, hogy Molnár Gyula, Hiller István és Kunhalmi Ágnes egyéniben is esélyesként méretteti meg magát. Ha a három vezető szocialista politikus behúzza a körzetét, akkor tolódik a lista, tehát a 12., Korózs Lajos, a 13., Varga László, a 14., Bangóné Borbély Ildikó és a 15. Bősz Anett is befutó lehet. A további sorrend: 16. Harangozó Tamás, 17. Nemény András, 18. Szakács László, 19. V. Naszályi Márta, 20. Tóth Csaba.

A lapunknak nyilatkozó egyik országos elnökségi tag szerint kompromisszumos lista született, nem akarták, hogy valamelyik érdekkör túlságosan megerősödjön. A Mesterházy Attila egyik emberének elkönyvelt Gúr Nándor járt a legrosszabbul, a végleges listán a 22. helyet kapta, viszont egyéniben is próbálkozik Kazincbarcikán.

Fodor Gábort semmiképp sem akarták a szocialisták, így a liberálisoktól Bősz Anett szerepel a 15. helyen. Fodor szombaton úgy fogalmazott, hogy még nem eldöntött a szerepeltetése, amiben tévedett, hiszen nincs rajta a listán. A Magyar Nemzetnek tegnap annyit finomított, hogy az MSZP belső harcai miatt maradt le. Forrásaink máshogy látják, szerintük arról van szó: így kizárt, hogy adott esetben helyet cseréljen a 15. Bősz Anettel.

Az egyéni választókörzetekben indulókról nincs végleges döntés, csütörtökig kell leadni a listát. Az viszont már biztos, hogy egyéni jelöltként a Párbeszéd képviselőjelöltjei indulnak Budapest 1-es (V. kerület), 10-es (III. kerület), Hajdú-Bihar megye 5-ös (Hajdúszoboszló) és Fejér megye 3-as (Bicske) választókerületében.

Lásd még: Hoppált akarja legyőzni a független polgármester

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!