Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

4,2 millió hobbimigráns özönlötte el Budapestet

nepszava.hu/MTI|2018. febr 13. 09:19
[A+ A-]

Fotó: Shutterstock

A félluxus szállodák és a klasszisokkal egyszerűbb lakásból kialakított szállások pörögnek a legjobban: durván megugrott a budapesti turizmus – az V. kerület és a bulinegyed a két húzóplacc.

139,8 milliárd forint bruttó bevételt kasszíroztak tavaly a fővárosi szálláshelyek, 20 százalékkal többet, mint 2016-ban – jelentette a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BFTK). Ennyi pénzért 10 millió éjszakát töltött a fővárosban több mint 4,2 millió vendég. (Akiket nyugodtan lehet alkalmi migránsoknak titulálni, miután Bödöcs Tibor megfejtette, hogy a turizmus hobbimográció.) Akiknek 85,6 százaléka külföldi volt: legtöbben az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, majd Németországból jöttek. A piac érdekes kettősséget mutat: a legpuritánabb és a félluxus kategória hasított: azaz legdinamikusabban a kategória nélküli szálláshelyek (jellemzően lakáshostelek) és a 4 csillagos szállodák növelték bevételüket.

A vendégek a jelek szerint nem csak ágyra és pihenésre költöttek: a vendéglátóhelyi és egyéb szolgáltatásokból – például reggeliből, ajándéktárgy értékesítésből – származó pénzzel együtt a kereskedelmi szálláshelyek összesen több mint 200 milliárdot kaszáltak. A BFTK szerint szerint az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-árbevétel a tavaly átlagosan 17 871 forint volt, míg az egy kiadható szobára jutó összes bruttó bevétel 27 285 forint.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!