Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Kütyü vagy kutya? - Segítünk dönteni, olvasson

nepszava.hu|2018. febr 13. 17:00
[A+ A-]

Illusztráció: AFP

Kutatások szerint a házi kedvencek fizikailag és lelkileg is jó hatással vannak a gazdáikra. Ha megfelelő higiéniás körülmények között tartjuk őket, nem jelentenek veszélyt még a kisgyerekekre sem - derül ki a Step to Health cikkéből.

A kutya rendkívül jó hatással van az érzelmi egészségre, a jelenléte jótékony hormonokat: dopamint és szerotonint szabadít fel, ezek segítenek a stressz és a szívproblémák kezelésében. Egy amerikai vizsgálat szerint azok a szívbeteg emberek, akiknek kutyájuk volt, tovább éltek, mint akiknek nem volt állatuk. Ez azért sem meglepő, mert a kutyát naponta legalább húsz percig sétáltatni kell, ez, amellett, hogy állandó programot is biztosít, növeli a fizikai aktivitást, ami pedig edzésben tartja a szívet. Az állattartók depresszióra is kevésbé hajlamosak, mint azok, akik egyedül élnek.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Egy másik kutatás azt igazolta, hogy a kutyával együtt felnövő gyerekek kevésbé lesznek allergiásak. Ennek az az oka, hogy az immunrendszer megtanul alkalmazkodni és erősebbé válik a különböző allergénekkel szemben. Kezdetnek egy hörcsög, teknős vagy akvárium is megfelelő, hogy a gyerek megtanulja a felelős állattartás szabályait, később aztán jöhet a kutya vagy a cica. Az állatok sok figyelmet, törődést igényelnek, és nem hátrány, ha a gyerek a kütyük és a virtuális világ hívó szava ellenére a családtagjaival is foglalkozik, legyen az ember vagy állat. 

Mielőtt dönt, azt azonban mindenképpen vegye figyelembe, hogy egy állat, ahogy a családtagjaink is, életünk végéig hozzánk tartozik. Nem lehet megunni, visszaadni, kidobni, mert, ahogy Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művében írta: "Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!