Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ne használhassák ki a gyerekeket a politikusok

nepszava.hu|2018. febr 13. 15:37
[A+ A-]

Forras: kormany.hu

Sérti a gyerekek jogait, ha bevonják őket a kampányba: legyen szó énekkari fellépésről egy politikai rendezvényen, vagy egy képviselő látogatásáról az óvodában – figyelmeztet a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány. A politikusok a választók érzelmeire játszanak, de a gyerekek valódi véleményére nem figyelnek.

„Egy gyerek nem eszköz, nem díszlet, hanem jogokkal rendelkező állampolgár. Nem lehet kihasználni és politikai előnyökhöz jutni gyerekeken keresztül” – szól a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány felhívása, amelynek célja, hogy a politikusok ne használhassák a gyerekeket kampánycélokra. Az utóbbi hónapok is eseményei is alátámasztják, hogy a politikai szereplők a választók érzelmeire játszva sok esetben használnak óvodásokat, iskolásokat kampánycélokra. Az alapítvány szerint minden ilyen példa veszélyezteti a gyermeki jogok érvényesülését – legyen szó a gyerekei körében ábrázolt képviselőről, iskolába látogató politikusokról vagy éppen a pártra szavazó mintacsaládok portréiról a buszmegállókban.

Az alapítvány emlékeztet: a Gyermekjogi egyezmény szerint egy joguk van ahhoz, hogy minden őket érintő ügyben figyelembe vegyék a véleményüket, ehhez pedig biztosítani kell, hogy önkéntes, felelős döntést hozhassanak arról, szerepet vállalnak-e a kampányban. Emellett az is fontos, hogy kiállhassanak a véleményük mellett, mert a „gyerekek közügyekben való részvételét támogatni kell, nem kihasználni” – fogalmaz a közlemény. Mivel a gyerekek nem közszereplők, személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és legjobb érdeküket, a későbbiekben problémát jelenthet nekik a szereplés, akár csúfolódás célpontjaivá is válhatnak. „Ne azért legyen benn egy gyerek egy kampányban, mert gyerek, hanem mert üzenete van, amit közvetíteni szeretne. Ha egy gyereknek nem a véleménye és tapasztalata számít, akkor az nem lehet más, mint kizsákmányolás” – fogalmaznak az alapítvány 14-18 éves nagykövetei.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!