Előző
Következő
új cikk

Sport

Karnyújtásnyira az olimpiai érem

Népszava|2018. febr 14. 05:52
[A+ A-]

Fotók: Szalmás Péter

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású magyar férfi gyorskorcsolyaváltó bejutott a jövő csütörtöki négyes döntőbe.

Magyar szempontból izgalmasan alakult a pjongcsangi téli olimpia keddi versenynapja. Keszler Andrea és Jászapáti Petra a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének negyeddöntőjében volt érdekelt, ám egyiküknek sem sikerült a legjobb nyolc közé jutás. Keszler végig a harmadik helyen haladt futamában, az utolsó kanyarban ráadásul el is esett.

„Az volt a papírforma, hogy Boutin lerajtol, az egyik legjobb ebben. Ha nem sikerül neki, akkor ő sem tudott volna megelőzni” - értékelte a futamot Keszler, aki hozzátette, ilyen gyorsan otthon nem tudnak korcsolyázni, így arra büszke, hogy a két világklasszist szorosan tudta követni. Az esésével kapcsolatban úgy fogalmazott, nagyon szűken akart kanyarodni, hátha lesz esélye az előzésre, de rálépett egy bójára. A könnyeiről csak annyit mondott, nem a keserűségnek szólnak, hanem annak a feszültségnek, amit az okoz, hogy két héten át csúcsformában kell lenni, ami nagyjából lehetetlen szerinte.

Keszler Andrea túlzottan akart, esés lett belőle

Keszler Andrea túlzottan akart, esés lett belőle

A 19 éves Jászapáti a legrosszabb, négyes pozícióból rajtolt, nem is tudott előrébb lépni. A szegedi gyorskorcsolyázó végig az utolsó helyen haladt a futamában, csak az utolsó kanyart követő kigyorsításban próbált előbbre kerülni, s bár centiken múlott, de ez nem sikerült neki. „Az is nagy dolog, hogy idáig eljutottam, de az persze picit bánt, hogy ilyen kevéssel, csupán egykorcsolyányi hosszal maradtam le a továbbjutásról. Ilyen jól még sosem tudtam kijönni az utolsó kanyarból" - mondta mosolygósan Jászapáti Petra.

A Liu testvérek felemás érzésekkel várták a magyar férfi gyorskorcsolyaváltó elődöntőjét, ugyanis míg Shaolin Sándor sikerrel vette az 1000 méter keddi selejtezőjét, öccsét Liu Shaoangot kizárták, csakúgy mint korábban 1500 méteren.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású csapat a két elődöntős futam közül a másodikban indult és a dél-koreaiak mögött országos csúccsal másodikként ért célba, az amerikaiakat és a japánokat megelőzve.

„Nagyon rossz olimpia már nem lehet - kezdte meg futam utáni értékelését Knoch Viktor. - Amiért jöttünk, azt elértük. Akármi lesz, már nem tudok elégedetlen lenni. Azt gondoltuk, hamar megindulnak a dél-koreaiak, de hiába mentek előre, nem volt nagy az iram, emiatt gyakran változtak a pozíciók. Nagyon tetszett, hogy az amerikaiakat kétszer is leváltottuk” - tette hozzá a rangidős, negyedik olimpiáján szereplő versenyző.

Taktikus versenyzéssel bejutottak a döntőbe

Taktikus versenyzéssel bejutottak a döntőbe

A magyar zászlóvivő Nagy Konrád a 29. helyen végzett a férfi gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében, míg Kónya Ádám a 68. lett a férfi sífutók klasszikus stílusú egyéni sprintversenyében. Kónya még a szabadstílusú 15 kilométeres versenyben indul majd pénteken.„Mindenki hozta a magáét. Senki nem adta könnyen a pozícióját” - jelentette ki Burján Csaba, aki úgy vélte, két éve talán kicsit elbízták magukat és ebben a szezonban ütközött ez ki, amikor sorra kapták a pofonokat. Liu Shaoang csak annyit emelt ki, nagyon jót tett neki a két elrontott egyéni szám után, hogy a váltóval sikerült javítania. A döntőt - melybe Dél-Korea, Kína és Kanada jutott még be - jövő csütörtökön rendezik.

Korábban az időjárás nem tette lehetővé, hogy alpesi síben futamokat bonyolítsanak le, ám tegnap férfi kombinációban bajnokot avattak Marcel Hirscher személyében. A két magyar induló közül Samsal Dalibor 32., míg Kékesi Márton 35. lett.

Megvan az első doppingeset
A japán rövid pályás gyorskorcsolyázó, Szaito Kei az első, akit pozitív doppingteszt miatt hazaküldtek a pjongcsangi téli olimpiáról.
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) keddi közlése szerint a 21 éves sportoló egy versenyen kívüli doppingellenőrzésen akadt fent még az olimpia előtt. A gyorskorcsolyázót – akinek szervezetében acetazolamidot mutattak ki – ideiglenesen felfüggesztették, s hazaküldték az olimpiai faluból.
Japán résztvevő még soha nem bukott meg doppingvizsgálaton téli olimpián. Szaito eltiltásának hosszáról az ötkarikás verseny után döntenek. A következő nyári játékoknak Tokió lesz a házigazdája 2020-ban, s Japán – szapporói központtal – pályázni szeretne a 2026-os téli rendezésre is.

 

A magyarok csütörtöki programja:

01.30–03.30 Alpesi sí női óriás-műlesiklás 1. futam - Hozmann Szonja, Maróty Mariann Mimi

05.15–07.15 Alpesi sí női óriás-műlesiklás döntő

03.00–05.10 Alpesi sí férfi lesiklás döntő - Kékesi Márton

07.30–09.10 Sífutás női 10 km (szabad stílus) döntő - Szőcs Emőke

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!