Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Kutatók állítják: nem létezik szerelem első látásra

Népszava|2018. febr 14. 05:17
[A+ A-]

Fotó: Shutterstock

Sokan vagyunk, akik azt valljuk: első pillantásra beleszerettünk szívünk választottjába. A groningeni egyetem pszcihológiai tanszékének kutatói szerint azonban ilyen nincsen: önbecsapás, fizikai vonzódás, vagy egyszerűen hamis emlék.

A kísérletben 400 fiatal, többségében 20 év körüli diák vett részt. Készült egy on-line felmérés, és egy laboratóriumi teszt. Megszerveztek néhány valódi találkozót és volt egy vacsora is.

A résztvevőknek ezután be kellett számolniuk érzéseikről. A 400-ból 32-en – zömmel férfiak – jelentették ki, hogy átélték már a „szerelem első látásra” élményét. Volt, aki többször is.

A válaszok kielemzésekor azonban kiderült, hogy csaknem mindannyiuknál egyszerűen csak fizikai vonzódásról volt szó és nem olyan más érzésről, mint a szenvedély, az intimitás, vagy az elkötelezettség.

Nem az első eset, hogy a tudomány kutat ebben a témában. Korábbi tanulmányok azt mutatták ki, hogy a nyugati országokban háromból egy ember volt már szerelmes első látásra.

Még ha nem is szerelem volt az, ha egy pár így emlékszik rá vissza, az mindenképpen erősíti a kapcsolatukat – teszik hozzá a kutatók. Érdekes viszont, hogy a fentebb leírt kísérlet „szerelmeseinek” egyike sem mondhatta el, hogy viszonzásra talált.

Göbölyös N. László írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!