Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tiborcz markolta fel a pénzt

Népszava|2018. febr 14. 05:01
[A+ A-]

Forrás: Facebook

A kínai naptár szerint a kecske, a magyar szerint Tiborcz István éve volt 2015: Orbán Viktor veje összesítésünk szerint csaknem egymilliárd forinthoz is juthatott ekkor két cégéből. Így ebben az évben juthatott hozzá az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által szervezett pályázati csalással meggyanúsított Eliosból (korábban: ES Holding) származó százmilliókhoz. 

Ez azért is lényeges, mivel az Orbán-vő védelmére berendezkedett kormány- és a pártsajtó hetek óta sulykolja, hogy az Eliosnak a Simicska Lajoshoz kötődő Közgép is a résztulajdonosa volt. Az Elios ügyben súlyosan kompromittálódott Lázár János kancelláriaminiszter a hétvégén már azzal fenyegetőzött, hogy Simicskáékkal fizetteti vissza az elcsalt uniós forrásokat.

A valóság azonban az, hogy az akkoriban még a fideszes háttérgazdaságot irányító Simicskáék csak hóna alá nyúltak a huszonéves Orbán-vő vállalkozásának, ám a Közgép-vezér nem vett ki pénzt az Eliosból, hagyta, hogy Tiborczhoz csorogjon a közvilágítási tenderekből származó manna, a 24.hu összesítése szerint 470 millió forint. A Tiborcz-cégháló másik aranytojást tojó tyúkja a némileg rejtélyes tevékenységű HCS Experts Kft. Tiborcz itt is jött, látott, majd százmilliókat kaszált.

Bővebben: a cégbe 2015-ben érkezett meg Tiborcz, majd ugyanebben az évben hirtelen tízszeresére ugrott a vállalkozás bevétele, amiből 2016-ban több mint 450 millió forintot vett fel magának osztalékként. Az elvileg számítástechnikával foglalkozó HCS Expertsnél egyelőre csak találgatni lehet, miként keletkeztek a százmilliók. A cég egyetlen ismert üzlete egy vékonyka, 15 millió forintos közbeszerzés, ahol a HCS ráadásul csak alvállalkozó volt. A közbeszerzést kiíró személye viszont nem mellékes: az a szekszárdi önkormányzat adta oda a Tiborczékkal kikerekített konzorciumnak a munkát, amelyik az OLAF jelentése szerint összejátszhatott az Eliosszal, hogy a Tiborcz-cég nyerhesse meg a szekszárdi közvilágítás több mint 700 milliós közmegrendelését. Horváth István akkori polgármester az OLAF-jelentés szerint a közvilágítási tenderek előtt már tárgyalt az Elios egyik vezetőjével.

A 2013-as trafikmutyi és más fura üzletek kapcsán feltűnt Horváthról megírtuk, hogy családi agrárérdekeltsége valósággal fürdik a brüsszeli pályázati pénzben, így az angoltanár felesége nevére íratott Bikácsi Agrár Kft.-nek két év alatt csaknem félmilliárd forint uniós támogatást ítéltek meg, a legtöbbet egész Tolna megyében. Piaci vélekedések szerint a Tiborczhoz és a korábban a NAV informatikai igazgatóságán dolgozó testvéréhez, Tiborcz Péterhez köthető HCS Experts-nek köze lehetett a Microsoft-licencek kormányzat felé történő értékesítéséhez, ám ezt a sejtést azóta sem sikerült bizonyítania senkinek. A kormányzati informatikai közbeszerzésekért is felelős Lázár János csak annyit mondott, hogy a miniszterelnökség soha nem kötött szerződést a HCS Expertsszel.

Elhúzhatja Polt a csalások felderítését
Egyetlen, az Orbán kormányhoz kötődő, súlyos korrupciós ügyben sem várható a választásokig érdemi fejlemény – ezt olvasta ki a 168 Óra Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákosnak az LMP korrupcióellenes ügyvivőjének küldött válaszából. A fideszes hátterű korrupciós ügyek elkenésével gyakran megvádolt, volt Fidesz-tag Polt ugyanis Hadházy kérésére listába szedte, hogy jelenleg milyen korrupciós ügyekben zajlik nyomozás, így tíz ügyet vett sorra. Azonban feltűnő módon a választások előtt lejáró nyomozási határidejű ügyeknél sietett megjegyezni, hogy az eljárás meghosszabbítható. A tíz ügy zöme uniós finanszírozású pályázati pénzek megcsapolásáról szól.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!