Előző
Következő
új cikk

Külföld

Lázadoznak az SPD tagszervezetei

Népszava|2018. febr 14. 05:36
[A+ A-]

Nemcsak őt, hanem már az utódját sem akarják elfogadni Fotó: AFP/Christof Stache

Egyre több német szociáldemokrata tiltakozik amiatt, hogy Martin Schulz mindenfajta ellenállás nélkül adná át a hatalmat, az SPD elnöki tisztségét Andrea Nahlesnak, a párt frakcióvezetőjének. Először a politikai erő balszárnya jelentkezett szólásra, amely szerint a tagságnak kellene döntenie arról, ki legyen az SPD első embere. Ám nemcsak a növekvő belső ellenállás a gond, hanem az is, hogy jogi kifogásokat emelhetnek a választási folyamattal szemben.

Hogy sokaknak mennyire nincs ínyére az SPD vezetésének eljárása, azt Simone Lange flensburgi polgármester bejelentése is jelzi. Váratlanul azt közölte ugyanis, hogy indulni kíván a szociáldemokraták elnöki tisztségéért. Mint az SPD vezetésének írt levelében jelezte, lehetőséget kíván adni azoknak a tagoknak, akik részt kívánnak venni az elnökválasztás folyamatában. Lange 2003 óta az SPD tagja, s 2017 januárjában választották meg Flensburg polgármesterének.

Az SPD tagszervezeteinél sem lelkesednek Nahles gyors kinevezéséért. A párt schleswig-holsteini szerve állítólag felszólította a vezetést, ne nevezzék ki a frakcióvezetőt a párt ideiglenes irányítójának. A Spiegel információi szerint hétfőn számos olyan email futott be az SPD ellenőrző bizottságához, amelyben szintén ezt az eljárást bírálják. Elsősorban azt kifogásolták, hogy Nahles nem az elnökség megválasztott tagja. A berlini tagszervezetben is ellenállás kezdett kibontakozni. A fővárosi szociáldemokraták azt követelik, hogy a pártot ideiglenes jelleggel Schulz valamelyik helyettese irányítsa – értesült a Berliner Morgenpost. Malu Dreyer, az SPD elnökhelyettese viszont nem talál kivetnivalót ebben a megoldásban.

Martin Schulz tegnap jelentette be azonnali távozását az SPD éléről. A párt vezető testületei ezután nevezhetik ki Nahlest ideiglenes ügyvivőnek. Ezután három hónapon belül rendkívüli kongresszuson kell megerősíteni tisztségében. Amennyiben valóban Andrea Nahles irányítja a szociáldemokraták munkáját, a párt történelmében eső ízben lenne példa arra, hogy női vezető kerül az élére.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!